POLITICĂ

S-au ascuțit săbiile la USR-PLUS. Se dau lupte grele pentru șefia organizației buzoiene

Se dau lupte grele în USR-PLUS în contextul pregătirii scrutinului intern pentru alegerea președintelui formațiunii alcătuită după fuziunea celor două partide, USR și PLUS, definitivată prin hotărârea judecătorească din 16 aprilie. În acest moment sunt conturate două tabere, fiecare dintre acestea încercând să trimită în lupta pentru președinte cel mai bun candidat și să își asigure succesul la scrutinul ce va fi organizat curând.

În contextul pregătirii alegerilor interne, până pe 16 aprilie s-a derulat o campanie de racolare de noi membri, buzoieni care să se alăture vechilor membri USR-PLUS. Un capitol extrem de important, mai ales că, potrivit regulilor interne de organizare a alegerilor, numărul delegaților care vor participa la scrutinul pentru desemnarea viitorului președinte al formațiunii va fi stabilit în funcție de numărul membrilor. În aceste condiții, spun surse politice, în ultima săptămână de înscrieri, din partea PLUS, numai la organizația municipală, s-au înscris circa 100 de membri noi, ceea ce face ca în organizația municipală să fie de două ori mai mulți membri PLUS decât USR, aspect important în condițiile în care municipiul reședință de județ reprezintă circa 40% din ponderea delegaților care vor vota noul președinte. Sursele noastre mai spun că per total, la nivelul județului, situația este echilibrată, deci lupta devine cu atât mai interesantă.

Pe de altă parte, atât reprezentanții USR, cât și cei ai PLUS, caută să găsească rapid candidatul cu cele mai multe șanse pentru a obține conducerea formațiunii. Dacă până acum la USR actualul copreședinte, Irinel Cârstea, părea să fie singurul candidat din partea facțiunii pe care o conduce, noul raport de forțe de pe întreg județul arată că și PLUS a căpătat forță iar candidatul partidului lui Cioloș de la Buzău poate emite pretenții pentru șefia unică. Sursele noastre spun că USR a găsit soluția pentru maximizarea șanselor astfel încât pentru președinția partidului ar putea candida deputatul de Buzău, Emanuel Ungureanu. Iar din partea PLUS, ar putea candida președintele interimar Mihai Răzvan Moraru dar și economista Denisa Coban.

Așadar, am putea avea următorul tablou: USR să arunce doi candidați, Emanuel Ungureanu și Irinel Cârstea, iar PLUS pe Mihai Moraru și Denisa Coban.

În finalul campaniei interne a apărut însă o mare supriză, și anume, candidatura lui Ungureanu este contestată de către persoane din interior prin sistemul electronic al partidului. Concret,  pentru municipiul Buzău, Ungureanu s-a ales cu 6 contestații depuse de o aceeași persoană, însă interesant este că acces la sistem au doar președinții de filiale. Cine este cu adevărat persoana care contestă, se poate afla abia miercuri seară când procesul de contestare se încheie iar persoanele care au contestat devin cunoscute.

Nici în teritoriu nu e liniște pentru că, potrivit informațiilor noastre, PLUS a depus încă 16 contestații pe numele unor candidați din teritoriu, iar USR, 2. Rămâne, așadar, de văzut care vor fi rezultatele acestor confruntări din interior și cine va prelua puterea la nou formata USR-PLUS din Buzău.