Actualitate Agricultura acum

Salată cu greutate record, noutatea propusă de Banca de Resurse Genetice. Și gustul este unul deosebit

O legume minune, cu multiple beneficii pentru sănătate și o productivitate crescută la hectar, este recomandarea cercetătorilor de la Banca de Resurse Genetice pentru iubitorii de trufandale. Este vorba despre salata iute, un soi care nu a mai fost cultivat până acum în România, aclimatizat de cercetătorii buzoieni.

”Centrul de origine pare să fie în centrul Asiei și nord-estul Indiei, apoi s-a răspândit în centrul și vestul Chinei, estul Indiei, Myanmar și pe întreg teritoriul Iranului. Principalele țări producătoare sunt Bangladesh, țările din centrul Africii, China, India, Japonia, Nepal și Pakistan. (…) În literatura de specialitate apare că s-ar fi cultivat cu mii de ani în urmă pe teritoriul European, însă, în Catalogul European al Plantelor Legumicole nu se află niciun cultivator înscris la această specie”, spun reprezentanții Băncii de Resurse Genetice Buzău.

Întreaga plantă este comestibilă

Salata iute apare în bucătăria tradițională africană, chineză, italiană, indiană, japoneză, nepaleză și pakistaneză.

Din semințe se poate extrage ulei care se folosește ca și condiment, asemănător muștarului, însă are o aromă mult mai picantă. De exemplu, în Rusia, acest ulei este foarte folosit în industria alimentară, la procesare, în compoziția conservelor, la prepararea anumitor feluri de mâncare și în producerea de margarine.

Frunzele sunt folosite în bucătăria africană și toate părțile vegetative ale plantei sunt folosite în bucătăria nepaleză, în special în zonele de munte ale Nepalului. Se poate asorta cu orez la cuptor sau fiert și cu carne de vită puțin condimentată. Datorită gustului deosebit de picant al frunzelor, acestea se combină cu alte legume verzi pentru ponderarea aromei și rezultă o salată care are denumirea de salată mixtă.

Proteinele extrase din frunze se combină foarte bine cu pulpa de banană și se adaptează ca umplutură pentru plăcinte. Frunzele speciei pot fi folosite, datorită aspectului plăcut ornamental, pot fi folosite și la ornarea platourilor și a diverselor preparate culinare.

Salata iute, sursă importantă de vitamina A, C și K

Preparatele din specia de salată iute conțin per 100 g 26 calorii, fiind surse bogate de vitamina A, C și K într-un procent de 20%. Mai conțin vitamina E și calciu.

Planta are proprietăți antibiotice, diuretice, emetice, galactogoge, stimulatoare. Se pot folosi în tratarea artrozelor, durerilor de picioare, reumatismului iar semințele sunt folosite de specialiștii chinezi în tratarea tumorilor iar în Coreea sunt folosite contra abceselor, răcelilor iar frunzele aplicate ca și cataplasme pe frunte pot lupta împotriva durerii de cap.

Salata iute este avantajoasă și din punct de vedere financiar pentru cei care o vor cultiva.

”Greutatea rozetei variază între 200 g și 1 kg în funcție de varietate și soi, iar potențialul de producție crește pe plantă dacă recoltarea este făcută în mod eșalonat. Producția de masă verde pe hectar variază în funcție de soi și de modul de recoltare, însă de regulă se pot obține producții între 25-30 t/ha”, spun cercetătorii.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian