Actualitate Social

Salvat din lumea demonilor. Walter Delogu, italianul care s-a transformat din toxicoman într-un luptător neobosit pentru prevenirea consumului de droguri. Povestea sa, într-un documentar Netflix

Walter Delogu este un nume arhicunoscut în Italia. La începutul anilor 80, era mâna dreaptă a lui Vincenzo Muccioli, întemeietorul unei comunități terapeutice care trata dependența de droguri, prin metode controversate care i-au adus și punerea sub acuzare în două procese. Walter era nelipsit de lângă Muccioli și a trăit mulți ani în comunitatea San Patrignano. Acolo și-a învins dependența, dar tot acolo a venit pe lume și fiica sa Andrea, azi un om de televiziune cu mare notorietate în Peninsula. Despre acele vremuri, despre relația cu cel care a întemeiat comunitatea terapeutică și despre toate lucrurile controversate de acolo, Walter a scris în cartea ”Mâna dreaptă”, un volum autobiografic de mare succes, pe care l-a realizat împreună cu jurnalistul italian Davide Grassi.

Cartea s-a vândut într-atât de bine încât foarte repede a fost comandat un al doilea tiraj. Tot ca urmare a succesului publicistic, Netflix i-a cooptat pe autori pentru un documentar care a făcut peste 57 de milioane de vizualizări.

Despre viața în San Patrignano a scris și fiica lui Walter, Andrea, un om de televiziune foarte cunoscut în Italia. La 32 de ani, ea și-a publicat povestea, într-un volum autobiografic, în care a vorbit cu seninătate și acceptare despre povestea familiei ei:

”Am avut o copilărie fericită, tatăl meu a fost șoferul comunității și omul de încredere al șefului comunității. De aceea, l-am văzut puțin, ieșea des. Și mama avea un loc de muncă în comunitate, se ocupa de fotografii. Aveam o casă și mâncam cu toții la cantina. Pentru mine era normal să trăiesc între 2.000 de oameni.”

Astăzi, Walter Delogu, este cunoscut în toată Italia, pentru apariția din documentarul în serie SanPa, realizat de Netflix. Notorietatea și experiența personală fac ca el să fie invitat adesea în școli sau în diverse medii frecventate de tineri, pentru a susține conferințe pe tema consumului și dependenței de droguri. În restul timpului, Walter Delogu lucrează pentru unul din cele patru servicii de ambulanță din Rimini, acolo unde este stabilit, împreună cu soția sa, buzoiancă.

Legăturile sale cu Buzăul fac ca, periodic, să vină în România. În timpul ultimei vizite a fost intervievat de jurnalistul Vali Mocanu, interviu care a fost difuzat seara trecută de Focus TV. Întrebat cum a evoluat lupta împotriva drogurilor în Italia și, în general, în lume, Walter Delogu a vorbit despre o lipsă a progresului în această luptă. Interesant este că italianul care a fost mulți ani dependent și a luptat să-și învingă dependența, militează pentru legalizarea drogurilor ușoare.

”Situația e identică și atunci și acum. Cred că răspunsul pe care ar fi trebuit să-l dea statul nu a venit așa cum ar fi trebuit, mă refer la legalizarea drogurilor ușoare. În felul acesta, s-ar elimina piața neagră și niciun tânăr nu ar mai ajunge la un dealer să-și procure o țigară, dar care îi va propune și ceva mai dur: cocaină, heroină. …Apoi, mă gândesc că statul ar trebui să se implice în finanțarea de mici centre de dezintoxicare, răspândite în teritoriu. Și prevenția continuă în școli, dar și cu ajutorul organizațiilor de părinți, de profesori, foarte importante și acestea.”

Italianul Walter Delogu mai spune și că fenomenul consumului de droguri nu este luat în serios de publicul larg, ci a devenit o problemă pe care o aprofundează doar cei care se lovesc de ea:

”Acest fenomen este înțeles la modul corect doar de cei care au avut de suferit, e adevărat. Cine a avut un copil, un nepot, unul dintre apropiați, implicat în așa ceva. Dar oamenii normali trec ușor peste acest subiect. Presa, televiziunea nu mai dezbat aceste teme așa cum o făceau acum 20-30 de ani, azi o lasă în plan secund. Dar, când îți vine acest necaz în casă, și aici vorbim de ceva nu grav, ci foarte grav, atunci încep discuțiile și lacrimile. Aici am fi avut nevoie de stat să acționeze”

Cât privește misiunea pe care și-a asumat-o în încercarea de a ajuta tinerii să nu cadă în plasa consumului de droguri, Delogu spune că notorietatea pe care a căpătat-o în urma publicării cărții și a apariției în mini-serialul Netflix îl ajută foarte mult:

”Profit de această popularitate ca să –i ajut cu adevărat, le explic dinamicile acestui fenomen, chiar și evoluția chimică pe care au avut-o drogurile de atunci (n.r. – când el era consumator) până astăzi.”

 Interviul integral poate fi vizionat AICI.