Actualitate SĂNĂTATE

ȘAPTE BUZOIENI PE ORĂ SUNĂ LA AMBULANȚĂ! Pacienții sunt în stare gravă sau sunt suspecți COVID

La fiecare opt-nouă minute un buzoian cere ajutorul Ambulanței. Echipajele muncesc la foc continuu, iar de multe ori ziua de muncă pentru un echipaj se încheie târziu în noapte, după 16-17 ore petrecute la serviciu. Este situația cu care se confruntă în aceste zile Serviciul de Ambulanță Județean, când zilnic sunt zeci de buzoieni confirmați cu infecția SARS-CoV-2.

Cele opt luni de pandemie au reprezentat un volum crescut de muncă și pentru angajații de la Ambulanță. Telefoanele sună aproape fără oprire, iar echipajele au ajuns să muncească peste program dar nici așa nu pot face față tuturor solicitărilor. Intervin la accidente, transportă pacienții infectați cu SARS-CoV-2, recoltează probe de la suspecții COVID și aduc la spitale orice buzoian care are nevoie urgentă de îngrijire medicală. Sunt, pe scurt, momentele în care oameni cer ajutorul Ambulanței. În medie 140-150 de apeluri pe zi sau altfel spus șapte buzoieni pe oră cer ajutorul Ambulanței.

”Vorbim despre o medie între 140 și 150 de apeluri pe zi. Apeluri care sunt doar cazuri grave și COVID. Dacă în trecut mai sunau și persoane care aveau afecțiuni mai ușoare, acum oamenilor le este teamă să mai ajungă în spital și sună doar pentru urgențe foarte grave și pacienți COVID confirmați sau suspecți. Ambulanța Buzău muncește din martie la foc continuu. Echipajele vin dimineața și pleacă seara, de multe ori cu ore bune lucrate peste program. O perioadă au fost sistate și concediile, acum am început să le mai dăm pentru că oamenii sunt foarte obosiți”, a spus luni, la Focus News, Rodica Corneci, purtătorul de cuvânt SAJ Buzău.

Într-o asemenea situație este greu să faci față tuturor solicitărilor astfel că s-a ajuns să se facă o prioritizare a cazurilor, de la cele mai grave la cele mai ușoare. Chiar și așa echipajele nu ajung tot timpul atât de repede pe cât și-ar dori pacienții care sună la 112.

”Avem în dispecerat personal medical care prioritizează intervențiile, de la mai grave la cele mai ușoare, să spunem. Nu am avut reclamații în această perioadă, însă s-a mai întârziat. La unele cazuri am ajuns mai greu deoarece suntem supralicitați. La spital durează mai mult preluarea pacientului pentru că este foarte aglomerat și acolo. Ajung bolnavii în număr foarte mare și nu se poate face față fizic mai repede”, a explicat Rodica Corneci.

Din fericire, din punct de vedere al îmbolnăvirilor colectivul SAJ Buzău nu a avut probleme care să le pună activitatea în pericol. Doar șase angajați au fost confirmați cu infecția SARS-CoV-2. Îmbolnăvirile au fost înregistrate în perioade diferite , iar virusul nu a fost contractat în timpul serviciului. Purtătorul de cuvânt ne-a dat asigurări că toate cadrele medicale au echipamentele necesare care să le protejeze de virus.

În fiecare zi sunt trimise pe teren circa 19 echipaje în tot județul, în timp ce între 7 și 9 echipaje intervin doar la solicitările din municipiul Buzău. Singura problemă ar fi deficitul de medici, în sensul că în prezent nu există suficiete echipaje cu medic pe Ambulanță, însă, spune tot Rodica Corneci, Ambulanța nu este în criză din acest punct de vedere.

Mica Publicitate