Planta care tratează alergiile, este antidepresivă, dar poate fi folosită și la învelirea tradiționalelor sărmăluțe este în prezent studiată de cercetătorii buzoieni. Se numește Perilla Frutescens, fiind un soi de urzică din Coreea, acolo unde proprietățile sale sunt extrem de apreciate, drept urmare planta este folosită atât în bucătărie cât și în industria farmaceutică. Din anii 2000, planta asiatică este cultivată și în serele Stațiunii de Cercetare Legumicole din Buzău.
Planta asiatică se lasă ușor descoperită de horticultorii buzoieni care sunt pe cale să afle de ce această urzică este atât de apreciată în ţări precum Coreea sau China. La Buzău, cercetării o studiază din anii 2000.

”Vorbim de o plantă care poate fi cultivată cu ușurință pe tot teritoriul țării noastre, în spații protejate. Noi la Buzău avem trei soiuri și toate au multiple întrebuințări. Vorbim de o plantă alimentară, medicinală, o plantă ornamentală, chiar și industrială pentru că din ea se extrage uleiul de perilla, un ulei extrem de valoros folosit și în industrie”, a spus Costel Vânătoru.
În Coreea, este folosită ca plantă alimentară şi este utilizată şi ca plantă condimentară şi aromatică. Cercetătorii buzoieni o recomandă şi pentru multiplele sale proprităţi farmaceutice dar şi pentru rolul ei în fabricarea parfumurilor sau a lumânărilor. Cel mai cunoscut produs pe bază de urzică de Coreea este uleiul de perilla, folosit în combaterea alergiilor, cum ar fi astmul, dermatita atopică, psoriazisul și rinita, datorită flavonoidelor și omega 3 și omega 6 prezente în semințe.

”Dacă ne referim la partea alimentară, în Coreea nu lipsește de la nicio masă și ar trebui să o folosim și noi pentru că este gustoasă atât în stare crudă, folosită în salate sau gătită termic în preparate precum tradiționalele sarmale românești. Frunzele mai mari de perilla pot înlocui varza și vița de vie”, a mai spus Vânătoru.
Urzica din Coreea, care creşte în formă de tufă, are toate şansele să intre pe lista verdeţurilor preferate de gospodinele din ţara noastră. Planta poate fi consumată în stare crudă, dar şi procesată la temperaturi mari. Recomandate pentru consum în alimentaţie sunt în special frunzele, mari, cărnoase şi închise la culoare.
Odată procesul de aclimatizare încheiat, această plantă va putea fi cultivată de oricine. Trebuie ştiut că ea înfloreşte şi produce seminţe destul de târziu şi se comportă ca o plantă anuală.
Adaugă comentarii