Actualitate

SATE IZOLATE DUPĂ PLOILE ABUNDENTE DIN ULTIMELE ZILE. Sunt cătune peste care nenorocirea s-a abătut și acum 2 săptămâni

sursa: facebook
sursa: facebook

Ploile abundente din ultimele zile provoacă deja probleme în județul Buzău.  Din cauza cantității mari de precipitații, dar și urmare a topirii zăpezii, la Lopătari, au fost rupte din nou drumurile de tuburi ce leagă satele Chirani, Vârteju și Săreni de centrul comunei. Este a doua oară în această lună când oamenii din aceste cătune rămân izolați.

În județul Buzău, oamenii au așteptat de Crăciun ninsori, însă au avut parte de ploi ca în plină primăvară. A fulguit pe ici pe colo, în zona de munte a județului, însă în cea mai mare parte a timpului și a teritoriului, au predominat ploile, care au adus, din păcate, probleme. La Lopătari, drumul de tuburi care abia fusese refăcut a fost luat din nou de ape, astfel că localnicii din satele Chirani, Vârteju și Săreni sunt acum izolați. Ei pot ajunge în comună, la Lopătari, doar pe jos.  

”Aceleași probleme ca acum o săptămână-două. În cursul noopții a plouat la Lopătari, apa Slănicului a devenit din nou mare, un volum mare de apă pe gârlă, care a distrus din nou tuburile de la Chirani si Săreni. Așteptăm să se oprească ploaia ca să putem interveni să punem tuburile la loc, să refacem accesul auto. Locuitorii au acum acces pe două punți pietonale, dar una e destul de subredă, apa o atinge în partea de jos”, a declarat pentru șansanews.ro, primarul din Lopătari, Claudiu Constantin.

Autoritățile din Lopătari așteaptă acum să se oprească ploile pentru a putea interveni, însă nu improvizațiile sunt soluția, spune primarul Claudiu Constantin:

”E o muncă de Sisif, noi pățim asta la fiecare ploaie mai puternică. Când se opresc ploile, intervenim cu utilajele din dotare să punem tuburile la loc, însă nu asta e soluția. Soluția constă în poduri. E un proiect depus pentru un podîn satul Chirani, la Chirani trebuie să facem pod urgent, într-un an-doi”.

Probleme din cauza ploilor ar fi și în localitățile buzoiene Odăile, Brăești  și Bozioru.

,,Drumul județean este întrerupt în punctul ,,la Țigani” pe o porțiune de aproximativ 35-40 de metri. Gârla este din mal în mal. Constructorul e pregătit, are utilajele aici, dar nu se poate interveni. A mai scăzut puțin, puțin, dar tot nu se poate interveni. Apa a rupt foarte mult, iar utilajele nu pot intra în albia râului. Localnicii nici la pâine nu pot veni. Pericolul mare este că dacă mai plouă, a mai rupt un pic și din partea carosabilă și sunt în pericol casele din apropiere. Eu sunt pe poziții, pe telefoane cu cei care au drumul în administrare. Au venit și dânșii aici, au văzut despre ce vorba, dar nu pot interveni. “, a declarat pentru SansaNews primarul comunei Bozioru, Valentin Grigore.

În județul Buzău a plouat abundent în ultimele ore. Cele mai mari cantități de apă s-au înregistrat până acum la Bâsca Rozilei, 28, 8 litri pe metru pătrat, la Mierea 28.4 litri pe metru pătrat, la Chiojdu 26.8 litri pe metru pătrat iar la Măgura 25.5 litri pe metru pătgrat. La Lopătari, cantitatea de precipitații căzută a fost de 15.2 litri pe metru pătrat.