Actualitate

Satul buzoian, invadat de vulpi. Oamenii sunt disperați, iar autoritățile nu pot face nimic

Localnicii dintr-un sat din Buzău trăiesc sub teroare vulpilor. Zeci de animale sălbatice și-au făcut culcuș în casele părăsite din zonă, s-au înmulțit, iar pentru a se hrăni prădătoarele atacă păsările din gospodării. Oamenii sunt disperați și cer ca autoritățile să-i ajute să scape de vulpi. La rândul lor, cei care ar putea alunga animalele sălbatice spun că procedura legală care ar trebui aplicată în această situație impune acordul proprietarilor. Cu alte cuvinte, o situație aproape imposibil de rezolvat într-un termen scurt.

Familiile din satul buzoian Banița își numără în fiecare dimineață păsările, și de multe ori constată că au rămas mai puține. Gospodăriile lor sunt călcate aproape în fiecare noapte, și uneori chiar și în plină zi, de vulpile care și-au făcut culcuș în casele părăsite din sat. În total, spun localnicii, ar fi circa 30 de animale sălbatice. Prădătoarele s-ar fi adăpostit în beciurile și podurile caselor vechi, nelocuite, încă din timpul iernii, s-au înmulți, iar din primăvară au fost văzute prin sat chiar și în plină zi.

Cristina Cățoi, localnică

Oamenii sunt disperați și spun că au rămas fără păsări. O localnică a făcut și o petiție prin care cere autorităților competente să-i ajute .

Singurii care pot alunga animalele sălbatice sunt vânătorii de la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Buzău, însă pentru a putea intra în casele unde s-au adăpostit vulpile au nevoie de acordul proprietarilor.

Dragoș Ștefănescu, director AJVPS Buzău

Identificarea proprietarilor este o procedură de durată, spune primarul comunei Săgeata care cunoaște solicitările localnicilor, a luat deja legătura cu AJVPS, și spune că a început să-i caute pe cei care dețin locuințele respective sau pe moștenitorii de drept.

Sorin Tănase, primar comuna Săgeata

Cu alte cuvinte, vulpile pot sta liniștite în casele părăsite pentru că deocamdată nimeni nu le poate deranja. De altfel, vânătorii spun că acesta este și motivul pentru care aceste animale sălbatice au putut să rămână în casele respective pentru că au găsit tot ce au avut nevoie: liniște și hrană.