Actualitate

SATUL SĂRENI, IZOLAT! LA VÂRTEJU ȘI CHIRANI, DOAR ACCES PIETONAL PE O PUNTE ȘUBREDĂ! Cât costă reparațiile

Localnicii din trei sate din comuna Lopătari sunt izolați pentru a treia oară în mai puțin de două luni. În urma precipitațiilor abundente din noaptea trecută, apele Slănicului au ieșit din nou din matcă și au distrus singura cale de acces auto către satele Chirani, Vârteju și Săreni. Mai grav este că, de data aceasta, au fost distruse inclusiv căile de acces pietonal, astfel că zeci de gospodării sunt complet izolate de restul comunei.

Sătenii din Săreni sunt rupți de restul localnicilor din Lopătari. Puntea pietonală pe care obișnuiau să mai vină în comună, de fiecare dată când apele râului Slănic distrugeau drumuri de tuburi, este impracticabilă.

”Este fix aceeași situație ca acum câteva zile, ca acum trei săptămâni. S-a luat tuburile pe care se făcea accesul auto în Chirani, Vârteju și către Săreni. Acum însă nici puntea către satul Săreni nu mai este practicabilă. Către Chirani și Vârteju se poate ajunge pe puntea pietonală dar și acesta este șubredă”, a spus primarul Claudiu Constantin.

Oamenii ar trebui să ocolească, câțiva kilometri buni, prin pădure, dacă vor să ajungă la vreun magazin. În cazul unor urgențe medicale, este nevoie de intervenția cu utilaje speciale care trebuie să treacă prin apa Slănicului, așa cum s-a întâmplat de Crăciun, când autoritățile au folosit un utilaj din dotarea Primăriei pentru a scoate din Săreni o persoană care se simțea rău.

Situația  de la Lopătari este cunoscută de toate autoritățile, iar planul pentru remedierea problemelor a fost deja pus pe hârtie. S-au întocmit liste de necesar și s-au făcut calcule. În total, ar fi nevoie de peste  5,6 milioane de lei. Banii însă sunt așteptați de la Guvern, acolo unde Prefectura a transmis proiectul aprobat de Comitetul pentru Situații de Urgență care cuprindea evaluarea pagubelor făcute de inundațiile de la începutul lunii decembrie. Însă, totul durează. Și în timp ce autoritățile nu se grăbesc să acele fondurile necesare reparațiilor, apele continuă să provoace daune, autoritățile locale să cârpească ce pot, iar cei care, în final, suferă, sunt bătrânii din satele rupte de lume.

” Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis să ni se aloce această suma, dar procedeul este de durata. Mă aștept la un an de zile. Noi nu putem face lucrări de anvergură, putem să reparăm de urgență, cu utilajele din dotare, să facem mici reparații, lucrări”, a spus Claudiu Constantin, primarul din Lopătari.

Pagubele de la începutul lunii decembrie au fost evaluate la 5.6 milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru refacerea treceri din tuburi pe pârâul Slănic pe drumul comunal DC 122, spre satul Vârteju, trecerea care face legătura dintre Lopătari și Săreni, pe drumul de exploatare 7. De asemenea s-au cerut bani pentru refacerea celor două punți pietonale spre satul Chirani și Săreni precum și reabilitarea unor drumuri comunale spre satele Brebu și Luncile pe o lungime de aproximativ 3,5 kilometri.