Actualitate SĂNĂTATE

Scandal din cauza iodurii de potasiu. De ce refuză medicii de familie să distribuie populației pastilele de iod

foto: medikatv.ro

De săptămâna viitoare, persoanele cu vârste de până în 40 de ani ar trebui să primească gratuit iodură de potasiu. Pastilele respective se administrează în cazul unei explozii nucleare, iar distribuirea lor e strict preventivă, după cum a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În contextul războiului de la granița României și al amenințărilor făcute de Rusia cu privire la posibila folosire a armamentului nuclear, autoritățile de sănătate publică din România consideră că e mai bine să fie pregătite în cazul unui incident. Iodura de potasiu ar trebui administrată în decurs de câteva ore, motiv pentru care ar fi mai bine ca populația să le aibă, preventiv.

E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Oficialii din sănătate au stabilit ca pastilele să fie distribuite de medicii de familie. Aceștia nu sunt însă de acord. Medici de familie din întreaga țară, inclusiv din județul Buzău, s-au adresat deja Ministerului Sănătății și cer să se renunțe la ideea distribuirii iodurii de potasiu prin cabinetele lor, întrucât le-ar afecta serios activitatea.

”Noi avem câte 20 de consultații, chiar și până la 24 în cazul medicilor care au peste 3000 de pacienți, programați pe zi. Fiecare se va prezenta  la cabinet când va dori ca să i se dea această iodură de potasiu. E dificil să stăm să facem programare la fiecare pacient în parte. Pe ce? Pe telefonul plătit de cabinet ca să-i chemăm, să facem aceste solicitări? Deci nu, chiar nu se poate. Dăm peste cap toată activitatea. Dar avem monitorizările la cei cu COVID, avem certificatele medicale la COVID, avem testările, avem vaccinările, avem cronicii, avem monitorizare, avem nsprezece mii într-un interval de timp”, a spus, pentru sansanews.ro, dr. Angela Mazdrag, reprezentantul medicilor de familie din județul Buzău.

În plus, mai spune medicul Angela Mazdrag, distribuirea iodurii de potasiu ar însemna și costuri suplimentare pentru medicii de familie.

”Peste toate astea mai vine și iodura de potasiu, s-o depozităm. Unde s-o depozităm? În ce condiții? Trebuie să îndeplinim niște condiții. Investim iar niște bani acum ca să ținem iodura de potasiu? Există un contract, un număr de consultații pe zi, niște reguli pe care noi trebuie să le respectăm, deci nu este normal să încărcăm medicii de familie. Distribuirea asta se poate face prin DSP, prin farmacii, prin asistenții sociali”.

În județul Buzău au ajuns, încă de săptămâna trecută, 609 000 de pastile de iodură de potasiu. Ministerul nu a transmis încă o procedură clară privind distribuirea, dar înainte ca medicamentul să ajungă la populație ar urma să se deruleze o campanie de informare, prin care oamenii să afle exact în ce condiții trebuie administrat.

Iodura de potasiu se recomandă înainte de vârsta de 40 de ani deoarece se consideră că, după această vârstă, administrarea nu are efect. Medicamentul se administrează doar în primele ore de la accidentul nuclear pentru a avea efect. Administrată corect, iodura de potasiu împiedică tiroida să absoarbă iodul radioactiv din aer.

Medicii consideră însă că e riscant ca medicamentul să ajungă la populație în acest moment, pentru că oamenii ar putea fie să vândă pastilele pe piața neagră, fie să le ia ”preventiv”, caz în care își riscă sănătatea, pentru că acest medicament nu trebuie administrat profilactic.

“Condiționarea distribuirii de către medicii de familie ar crea haos în populație. Până în momentul accidentului, o bună parte din iodura de potasiu ar fi tranzacționată pe piața neagră. Considerăm că decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este riscantă, ținând cont de comportamentul obișnuit al populației. Ne dorim ca deciziile să fie luate având la bază criterii medicale adaptate realității românești și în concordanță cu normele de prevenire și intervenție existente actual pentru situațiile de urgență nucleară și radiologică, a transmis dr. Dina Mergeani, președintele Asociației Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală.