Actualitate POLITICĂ

SCANDAL ÎN PRAG DE CAMPANIE LA BECENI. Laurențiu Constantin, mai mult birjar decât primar! Înregistrări audio, anchete DNA, DLAF! Proiectul “ȘANSĂ pentru Beceni-Împreună reușim”, COMPROMIS

Proiectele cu fonduri europene, după ce că sunt extrem de puţine în implementare, în judeţul Buzău, unele dintre ele stârnesc şi scandaluri nemaiîntâlnite. Un astfel de exemplu este proiectul de la Beceni, acum blocat, în valoare de 4 milioane de euro, aflat în atenţia DLAF şi DNA şi care naşte, deja, vii pasiuni între o mulţime de nume mari ale judeţului. Toată tevatura a început anul trecut atunci când managerul de proiect, reprezentantul O.N.G.-ului care gestionează totul s-a plâns în scris Consiliului Local Comunal Beceni, dar şi Instituţiei Prefectului, Consiliului Județean, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi altor structuri că primarul comunei Laurenţiu Constantin, în complicitate cu constructorul şi alţi membri ai unui grup de interese, blochează proiectul. Documentul a ajuns şi la presă, alături de o înregistrare audio de la o ședință fie a Consiliului Local Beceni, fie a Consiliului Profesoral al școlii din localitate, după cum afirmă unele surse, file audio în care se aude clar vocea primarului ce se exprimă în termeni care nu pot fi reproduși. În mod ciudat, documentul despre care facem vorbire mai sus nu a fost înregistrat nici la Prefectură, nici la C.J. Buzău.

Având în vedere că ne aflăm într-o perioadă preelectorală, evident că ceea ce se întâmplă azi poate fi socotit ca fiind lupta politică, însă, subiectul există, căci proiectul de la Beceni este blocat de luni bune. În acest timp, majoritatea actorilor implicaţi în proiect cu care jurnaliştii sansanews.ro au luat, deontologic, legătura au invocat lupta politică şi interesele adversarilor, deşi pe ici pe colo mai recunosc că la început au fost în aceeaşi barcă, dar finalmente, din motive necunoscute, dar uşor de intuit, s-au certat ceea ce fac şi în ziua de astăzi. Pe de altă parte, locuitorilor din Beceni nu le spune nimeni că în afacere apare un conflict de interese evident, recunoscut de primarul Laurențiu Dumitru, sesizat și autorităților competente și care face ca mandatul alesului respectiv să poată fi anulat de către instanță. Mai precis, este vorba că primarul din Beceni și-a angajat soția, copilul și alte rude în proiectul cu bani europeni, Primăria Beceni având calitatea de beneficiar, astfel că incompatibilitatea evidentă, odată dovedită de justiție, i-ar putea anula un mandat viitor iar comuna să rămână fără primar. Adică, alte alegeri, alți bani, altă distracție.

Altfel, așa cum se va vedea mai jos, mai mulți cetățeni din Beceni au beneficiat pe parcursul derulării proiectului de cursuri gratuite de reconversie profesională cu promisiunea că, ulterior, ei înșiși vor putea accesa fonduri din același proiect, chestiune folosită electoral în această perioadă de precampanie, evitându-se a se spune, însă, că proiectul era blocat. Și, mai este ceva important: dacă departamentul Uniunii Europene care anchetează unele proiecte ce se derulează suspect va descoperi nereguli la Beceni atunci nimeni nu va primi nici un ban iar fondurile decontate până acum vor fi retrase. Asta înseamnă, evident, că Primăria, din bugetul local, va trebui să suporte toată paguba. Adică, din banii localnicilor. Altminteri, avem un astfel de exemplu în județul Buzău, cel al comunei Lopătari, care a avut ani în șir conturile blocate din cauza unui proiect SAPARD, dovedit fraudat.

Cum a început totul

Totul a început în noiembrie anul trecut, atunci când după ce timp de luni în şir toată lumea implicată în proiect a fost fericită, a apărut un document iscălit de managerul de proiect şi reprezentantul legal ales al CLM Beceni dar şi beneficiar între alţii al proiectului cofinanţat european din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Valentin Gh. Dimon, care a semnat un document în care acuza constructorul implicat într-o parte din proiect că, în complicitate cu primarul comunei, blochează continuarea operaţiunilor şi că a făcut în aşa fel încât şi-a angajat rudele de gradul întâi în posturi foarte bine remunerate din schema de angajaţi ai respectivului proiect.

Dimon cerea CLM Beceni schimbarea în prima şedinţă a primarului Laurenţiu Constantin din calitatea de reprezentant al comunităţii în proiect pentru că ar fi refuzat scoaterea la concurs a unor posturi din schema de personal a proiectului că şi-a pus fiul, şoferul, soţia şi alţi prieteni şi rude în posturi bine remunerate din aceeaşi organigramă, şi că a blocat sistematic accesul unor cursanţi la cursuri. Pe alte funcţii, Dimon scria că primarul Constantin şi-a impus alţi şi alţi apropiaţi.

Ca exemplu, în epistolă Valentin Dimon arată că soţia primarului Laurenţiu Constantin era angajată ca şi “Coordonator Liceu” cu salariul brut de 8041 RON, iar fiul său, Andrei Constantin, primea ca “expert P3” salariul brut de 12081 RON (vezi tabelul).

Fişier PDF

Aşadar, aşa ar fi stat lucrurile, potrivit lui Valentin Dimon, la 01.11.2019. Epistola, spune el, a fost trimisă şi la “Casa Albă”, I.Ş.J., şi C.J., dar, oficial respectivele instituţii au transmis sansanews.ro că n-au înregistrat în noiembrie 2019 un asemenea document. Evident, în acest caz există două posibilităţi:

  • 1) Documentul nu a fost trimis
  • 2) Documentul nu a fost înregistrat

Dimon îşi asumă paternitatea documentului

Contactat de reporterii sansanews.ro, Valentin Dimon şi-a asumat paternitatea documentului, dar a precizat că nu doreşte să ofere o declaraţie oficială pe marginea situaţiei. Dimon a explicat, însă, că dat fiind că se apropie alegerile locale, orice ar spune despre scandal ar putea fi speculat politic şi nu-şi doreşte acest lucru. Dar, Dimon a promis că după alegeri va veni cu lămuriri oficiale, susţinând că faţă de documentul respectiv a sesizat oficial mai multe instituţii ale statului cum ar fi Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul pentru Calitatea în Construcţii deoarece a suspectat că firma de construcţii din Valea Râmnicului a făcut treabă de mântuială, nerespectând proiectul sau, pur şi simplu, altcineva decât societatea Vis & Succes SRL ar fi lucrat efectiv construcţiile din proiectul cu fonduri europene de la Beceni. De asemenea, Valentin Dimon a mai zis că a sesizat inclusiv Fiscul.

Aşadar, Valentin Dimon, semnatarul plângerii, în calitate de beneficiar prin asociaţia sa denunţă Centrul de Formare Profesională, Orientare, Consiliere şi Plasarea Forţei de Muncă “FORMATEMP” implicat în proiect “ŞANSĂ pentru Beceni – Împreună reuşim”, a zis în finalul discuţiei telefonice că lucrurile sunt grave şi că după alegeri va proba cu acte totul. Şi prin declaraţii oficiale.

Împreună n-au prea reuşit! Ce zice primarul

Solicitat să comenteze situaţia, primarul de Beceni, Laurenţiu Constantin, a admis că iniţial soţia şi fiul au fost angajaţi cu acte în proiect, dar că situaţia de acum e rezultatul unei acţiuni politice în care un adversar al său l-a cooptat pe Dimon.

În acest sens, primarul Laurenţiu Constantin a spus pentru sansanews.ro:

“Într-adevăr, soţia şi fiul meu au fost acolo, dar nu mai sunt. În ce scria acolo sunt şi adevărate şi false. El (n.r. – Dimon) a vrut să ne forţeze mâna. Nu l-a blocat nimeni din lista aia. Ca să ne forţeze mâna pe anumite zone, înţelegeţi dumneavoastră, că n-am fost de acord cu anumite cheltuieli ale lor. Dar, conform proiectului dintre noi, indiferent din ce zonă faci parte, eşti obligat, în 5 zile, să anunţi organele competente. Pe o parte din ele DLAF şi DNA au făcut cercetări şi încă se mai fac şi acum. Un adversar politic al meu vrea să antreneze în lupta politică ceva de acum un an de zile”, a declarat primarul de Beceni.

După cum se vede, primarul recunoaște că în proiect au fost angajați cu salarii imense soția, fiul și alte rude apropiate, ceea ce reprezintă clar o incompatibilitate, care a fost sesizată instituțiilor statului și care, la un moment dat, ar putea fi anchetate de Agenția Națională de Integritate. Iar dacă ANI va constata incompatibilitatea primarului, care în calitate de beneficiar și-a plasat rubedeniile într-un proiect cu bani europeni iar instanța îl va dovedi incompatibil, comunitatea din Beceni riscă să rămână fără primar, chiar dacă acesta va câștiga și alegerile viitoare. Astfel că, vor trebui organizate alte alegeri, adică alți bani, altă distracție. Mai mult, dacă DLAF va constata și alte nereguli în derularea proiectului, fondurile decontate vor fi retrase, iar Primăria, din bugetul local, va plăti toată paguba. Există deja un precedent în județ și anume la Lopătari, acolo unde comuna s-a găsit ani în șir în situația de a avea conturile blocate din cauza unui proiect SAPARD care a fost fraudat.

Întorcându-ne la Beceni, iată că “ȘANSĂ pentru Beceni-Împreună Reușim” după cum are titlul proiectul, primarul din Beceni, Laurențiu Dumitru, managerul de proiect Valentin Dimon și constructorul Nelu Grigoraș n-au prea reuşit să ducă la capăt proiectul. Iată, însă, ce-a zis şi constructorul Nelu Grigoraş, patronul firmei Vis & Succes SRL din Valea Râmnicului.

Solicitat să aibă şi el un punct de vedere, patronul firmei de construcţii a explicat că a dat în judecată primăria Beceni, dar primarul n-are nici o vină pentru că nu i s-au făcut plăţile, ci Valentin Dimon a blocat totul iar pentru asta a sesizat DLAF şi DNA.

Patronul Vis & Succes SRL zice că Valentin Dimon şi-a pus contul său bancar la licitaţie pe SEAP nici mai mult nici mai puţin decât “să fure bani” şi că de aceea a fost sesizat DNA.

“S-a ocupat FORMATEMP de licitaţia punând pe seama Primăriei că n-ar avea personal calificat pentru a ţine licitaţia şi şi-a pus contul său pe SEAP. Ca să fure bani, ceea ce s-a şi întâmplat. De aceea au sesizat DNA. Eu ştiu că Primăria lucra prin Trezorerie. De aceea s-a blocat proiectul şi ne judecăm. Am de primit aproape 10 miliarde de lei vechi”, a mai zis Nelu Grigoraş.

Iată, aşadar, o situaţie extrem de complicată cu acuze care curg din toate părţile. Ceea ce se vede acum e clar vârful aisbergului pentru că în spatele unor actori pe care-i observăm aici se află alţi păpuşari adevăraţi, şefi ai grupurilor de interese financiare din această zonă de business. Care au grijă să stea în umbră, dar care, încet, încet vor apărea la lumină. Până atunci, avem un proiect întârziat care ar fi trebuit să fie gata în 2021, în luna mai, şi o comunitate păgubită, care şi-a plătit cota ei parte din proiect şi care n-a primit mai nimic înapoi.

Citește AICI și dreptul la replică al primarului din Beceni, Laurențiu Constantin.

Fapte bune la Beceni, aprilie 2020

În apropierea Sărbătorilor Pascale, echipa de implementare a proiectului „ȘANSĂ pentru Beceni – Împreună reușim” este alături de comunitate.În cele mai dificile momente trebuie să fim alături de cei care au cea mai mare nevoie de ajutor. Bucuria vine din lucruri mărunte! #totulvafibine

Publicată de O sansa pentru Beceni pe Sâmbătă, 18 aprilie 2020