Actualitate

ȘCOALA 11 ESTE OFICIAL ”ȘCOALĂ CIRCULARĂ”! Care sunt facilitățile oferite elevilor

Elevii celei mai mari școli din municipiul Buzău vor reveni la cursuri într-o unitate de învățământ 100% verde. Proiectul ”Școala Circulară” a ajuns la final, iar astăzi a avut loc recepția lucrărilor. Noul concept implementat, în premieră națională la Buzău, presupune utilizarea resurselor naturale și reducerea pierderilor și a costurilor. Concret, Școala nr. 11 va fi singura unitate unde apa meteorică va fi colectată și reutilizată, energia electrică va fi produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar deșeurile vor fi colectate selectiv.

După luni bune de stat acasă, cei 2000 de elevi ai Școlii nr 11 revin de luni, 8 februarie, în bănci. Odată întorși la școală, elevii vor putea beneficia de toate facilitățile promise prin implementarea proiectului ”Școala Circulară”.

În primul rând, este vorba despre amenajarea unui sistem de înmagazinare a apei meteorice pentru uz menajer și rezerva intangibilă de apă de incendiu prin rețea de captare a apei din toată incinta, inclusiv clădiri, platforme betonate, rețea apă menajeră și rețea stingere incendiu.

Concret, apa folosită la toaletele elevilor va fi asigurată din rezerva strânsă din apa meteorică. Tot din acest bazin va fi asigurat și necesarul de apă pe care unitatea trebuie să-l aibă și să-l folosească în cazul producerii unui incendiu

”Cu siguranță este prima școală circulară din Buzău și din România. Am încercat să creăm un proiect educațional din care copiii, părinții și profesorii să învețe că trebuie să avem grijă de mediu. Prin acest proiect, apa meteorică va fi recuperată în întregime în bazine subterane și supraterane”, a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

De asemenea, tot cu apa meteorică colectată va fi irigată și sera didactică, construită în ultimele luni, în cadrul acestui proiect, în curtea școlii.

„Am făcut deja o listă cu plantele necesare activității didactice împreună cu responsabilii proiectului”, a spus Ticuța Iftime, directorul unității de învățământ. Astfel elevii vor putea învăța care este parcursul plantelor, de la plantare și până la recoltare, iar pentru a fi studiate au fost alese soiuri de legume și plante aromatice produse la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău printre care amintim tomatele Siriana, castraveți, vinete, ardei dar și busuioc și cimbru.  

Energie electrică, produsă cu panouri fotovoltaice

Întregul consum de energie al unității de învățământ va fi asigurat de cantitatea de energie produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice montate pe clădire.

”Numărul total de panouri fotovoltaice care se vor instala pe acoperişul clădirii este de 83 de bucăți cu puterea instalată de 325 Wp / panou, rezultând o putere instalată de 27 kWp.  Instalatia fotovoltaică cu puterea instalată de 27 kWp va genera anual o energie totală de aprox. 32 MWh”, se preciza în studiul de fezabilitate întocmit pentru realizarea proiectului.

În plus, cantitatea rămasă neconsumată într-o zi, sau într-o anumită perioadă de vacanță sau în zilele în care școală este închisă va fi vândută.

”S-a mai creat un branșament de 27 kilowați, respectiv  producerea de energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Consumul maxim al școlii este tot de 27 de kilowați dar în momentele în care consumul este mai mic, diferența de energie electrică va merge în sistemul național, iar școala va încasa bani pentru această energie verde”, a spus Constantin Toma.

În același timp, economia circulară produce zero deşeuri. Este un concept relativ nou şi descrie un circuit economic în care totul se încadrează în două categorii: fie este ocomponentă biodegradabilă, fie este o componentă cu 100% potenţial de reciclare.

”S-a implementat și un sistem de gestiune selectivă a deșeurilor pe multifracții care că va ajuta atât la educația copiilor cât și la economii la bugetul școlii”, spune Toma.

Întregul proiect a costat Primăria Buzău circa 200.000 de euro, iar dacă acesta se va dovedi avantajos va fi implementat în toate școlile din municipiul Buzău.

Noi măsuri și pentru prevenirea incendiilor

Pe lângă acest proiect, tot în această perioadă la Școala nr 11 a fost implementat și un proiect de reabilitare termică, finanțat din surse europene. Este vorba despre lucrări ce au vizat atât anveloparea termică a Corpului 2 al școlii, schimbarea caloriferelor și a instalației electrice dar și montarea unor hidranți precum și a unor sisteme de detectare și alarmare în caz de incendii, de care școala nu beneficia.

”Școala Gimnaziala Nr.11  a beneficiat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 de un proiect de investiții având ca obiectiv general  „Reabilitarea în vederea creşterii eficienţei energetice a clădirilor publice ” care a prevăzut înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie performanță energetică; termoizolarea terasei și înlocuirea rețelei de distribuție a agentului termic pentru încălzire ;execuția lucrării de distribuție a  apei calde menajere, lucrări de reabilitare la sistemul de încălzire și la sistemul  de iluminat; instalarea sistemelor de detectare , semnalizare și alarmare la incendiu, montarea hidranților interiori și exteriori; refacerea finisajelor interioare; montarea hidranților în interiorul și exteriorul clădirii”, a spus ne-a spus Iftime Tincuța, directorul Școlii nr 11.

Valoarea acestui proiect a fost de circa 2 milioane de euro.