Actualitate

Se adâncește deficitul de juriști de la Instituția Prefectului Buzău. De ce pleacă profesioniștii de la Casa Albă

Instituția Prefectului Buzău se confruntă cu un deficit fără precedent de profesioniști în domeniul juridic. Încă din toamna anului trecut prefectul Daniel Țiclea a tras un semnal de alarmă cu privire la această situație. Între timp, criza nu doar că nu s-a rezolvat, dar s-a adâncit.

Numai în ultimele trei săptămâni, trei angajați cu studii juridice au decis să plece, doi prin demisie, iar un al treilea prin transfer.

”În ultimele 3 săptămâni am mai pierdut doi juriști de la Instituția Prefectului și săptămâna trecută un al treilea ne-a anunțat că se va transfera la Primăria Valea Râmnicului. La acest moment, din 14 posturi, inclusiv șef de serviciu, avem 7 posturi vacante. Asta înseamnă că avem un deficit normat de 50%, ceea ce în plan operativ ajunge de fapt pe la 60-70%, având în vedere că sunt și situații de concedii medicale sau concedii de odihnă”, a declarat prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.

Situația este cu atât mai gravă cu cât prefecturile sunt cele care trebuie să se asigure de respectarea legilor. Juriștii din prefecturi sunt cei care verifică legalitatea actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice locale şi, când e cazul, atacă în instanță actele ilegale.

Potrivit prefectului, plecările vin pe fondul lefurilor scăzute din instituțiile prefectului. Salariul unui jurist care este angajat într-o prefectură este mult mai mic decât venitul pe care îl obține un profesionist din domeniu într-o altă instituție a statului sau în sistemul privat.

De altfel, problema nivelului scăzut de salarizare îi mulțumește pe toți angajații Instituției Prefectului Buzău, care luni au declanșat greva generală pe termen nelimitat, principala revendicare vizând modul de aplicare a Legii salarizării. Greva funcționarilor din prefectură continuă și azi, pentru a treia zi consecutiv.

Care sunt activitățile ce nu sunt afectate de grevă, AICI.