Actualitate

Se aprind gropile de gunoi. Incidente grave de mediu, trecute sub tăcere

sursa foto: Digi 24
sursa foto: Digi 24

Două incendii, produse zilele trecute, la Gălbinași și Smeeni, au trecut aproape neobservate, deși ar putea avea urmări majore asupra mediului înconjurător.  Este vorba despre două evenimente produse pe 10 și 11 august la cele două rampe de gunoi din localitățile menționate. Conform uzanțelor, instituții cu rol de intervenție în astfel de situații comunică informațiile care au legătură cu astfel de evenimente, tocmai ca populația să știe că au avut loc incidente cu impact asupra calității aerului și mediului înconjurător, în ansamblu. De data aceasta, însă, producerea evenimentelor nu a fost comunicată publicului, din motive pe care redacția noastră nu le-a aflat, în ciuda întrebărilor adresate.

Că informația era de interes pentru public o demonstrează și faptul că, în ambele situații, flăcările au cuprins sute de tone de gunoi, fiind necesară sesizarea comisarilor de mediu.

Primul eveniment s-a produs miercuri la rampa de gunoi de la Gălbinași. Potrivit ISU Buzău, incendiul a fost unul de proporții pentru stingerea căruia pompierii au acționat de la 19.03 până la 00.30. În total, acolo au ars 400 de tone de gunoi menajer, iar la final, specialiștii au stabilit că focul s-a aprins din cauza radiațiilor solare. Mai exact, explică specialiștii ISU, soarele extrem de puternic a aprins gunoaiele prin efectul de lupă.

Al doilea incendiu s-a produs, joi seara, în jurul orei 21.00, la Smeeni unde pompierii au stabilit  că focul a fost pus intenționat.

”Incendiul a fost lichidat la 2.40. Cauza probabilă a incendiului a fost flacără sau chibritul și anume crearea intenționată sau din culpă a condițiilor pentru a genera incendiul”, au declarat surse ISU Buzău.

Și de această dată este vorba tot despre o rampă de gunoi menajer, dar și despre gunoi rezultat din reziduuri vegetale, depozitate lângă rampă. În total, la Smeeni au ars 130 de tone de deșeuri.

În ambele situații, ISU a sesizat Garda de Mediu. Comisarii de mediu au luat deja legătura cu administratorii celor două rampe de gunoi și urmează să stabilească măsurile legale, dar și sancțiunile ce se impun dacă se stabilește că în urma celor două incendii a fost poluat mediul înconjurător. Specialiști consultați de șansanews.ro au declarat că, în general, astfel de incendii au un impact semnificativ asupra mediului, neputând fi evitată poluarea.