Actualitate Șansa de Berca

Suspiciuni de poluare cu ape insuficient epurate, la Berca. Cine a plecat în control

O filmare apărută în spațiul public, care surprinde deversarea apelor uzate și epurate, de la stația din Berca, în râul Buzău, ridică suspiciuni privind o posibilă poluare. Imaginile arată cu apele uzate produc o spumă care ar putea semnala insuficienta epurare, după opiniile unor specialiști.


Imaginile sunt însoțite și de un comentariu care ridică aceeași suspiciune. La apariția imaginilor pe o rețea de socializare a comentat și primarul din Berca, Ionel Dobriță, cu o adevărată ”lecție de mediu”:

”Toate stațiile de epurare din lume, după procesul de epurare, la un moment revarsă apele rezultate din procesul de epurare și tratare, legal, tot în râuri…cu autorizație și toate avizele…Unde credeți că se revarsă apele epurate în București, Buzău, ș.a.m.d.???” a comentat alesul local.

Ce ascunde primarul din Berca, prin omisiune, este că firma care administrează stația de epurare, Apaprima Berca, aparținând primăriei din localitate, are o autorizație provizorie. Potrivit unor surse oficiale, firma a fost amendată, în trecutul recent, pentru că a deversat ape uzate insuficient epurate.

Ca urmare a apariției imaginilor în spațiul public, Administrația Bazinală Buzău –Ialomița a Apelor Române, a anunțat că a declanșat o verificare. O echipă de specialiști urmează să ajungă, în cursul zilei de marți, în zona Pleșești-Berca, pentru a preleva probe din apa râului, în zona de deversare a apelor de la stația de epurare.