Actualitate

Se conturează două investiții vitale pentru Buzău. Pe hârtie!

Două mari investiții promise buzoienilor, de câțiva ani, sunt pe punctul de a parcurge prima etapă în vederea realizării. Este vorba despre etapa proiectării, aflată în curs, în cazul drumului expres Buzău-Brăila, și finalizată în cazul noului penitenciar ce va fi amenajat în localitatea Unguriu.

Drumul expres Buzău-Brăila este o lucrare de infrastructură rutieră așteptată în întreaga regiune pentru că va avea un impact major, la nivel economic și social. Șoseaua, cu o lungime de 98 de kilometri și câte două benzi pe sens, ar urma să lege Buzăul de Brăila și să asigure fluență în traficul până la podul peste Dunăre, aflat în construcție. În urma răspunsului primit la o interpelare adresată ministrului Transporturilor, deputatul PNL de Buzău, Gabriel Avrămescu, anunță că proiectarea drumului expres de la Buzău la Brăila se va încheia în primăvara anului viitor:

”Am primit un răspuns prin care mi se comunică faptul că, în 2020, a început procesul de proiectare, iar   pe 20.04.2023 este data finalizării etapei de proiectare. Știm că urmează să fie elaborat acest studiu de fezabilitate împreună cu proiectul tehnic pentru drumul expres Buzău-Brăila. Este necesar ca  cei de la Ministerul Transporturilor să fie atenți și preocupați pentru finalizarea acestei etape.”

Crearea acestei noi conexiuni rutiere ar avea un imapct major în regiune. Nu doar că s-ar circula mai fluent către Brăila, ci s-ar asigura o conexiune adecvată cu podul peste Dunăre, aflat în construcție, dar și cu aeroportul de la Tulcea.

Investiția în această cale rutieră este estimată la peste 380 de milioane de euro, fiind prevăzută o finanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională. A doua mare investiție care ar impact la nivel economic și social este construirea unui penitenciar cu 900 de locuri la Unguriu, pe locul a trei foste unități militare. În acest caz, proiectarea s-a încheiat deja, iar rezultatul se află în studiu la Administrația Națională a Penitenciarelor. Potrivit conducerii acestei structuri, lucrările ar trebui să înceapă în primăvara anului 2023, iar până atunci trebuie organizată procedura de achiziție. Valoarea investiției este de 50 de milioane de euro, iar finanțarea este asigurată dintr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.