Actualitate

(VIDEO) Unde trăiesc buzoienii care nu au coșmaruri legate de factura la încălzire. E cea mai ieftină gigacalorie din județ!

Răcirea considerabilă a vremii, mai ales pe timpul nopții, a încălzit încă de la începutul lunii caloriferele din Nehoiu. Din 4 octombrie, abonații rețelei de termoficare primesc căldură seara. Programul de încălzire, este, deocamdată, între orele 18.00 – 24.00, dar în funcție de evoluția vremii se va extinde, inclusiv cu posibilitatea să devină non-stop.

Totuși, faptul că primesc căldură așa devreme nu îi sperie pe locuitorii din Nehoiu. Explicația e simplă: în ciuda scumpirilor în lanț, la Nehoiu prețul unei gigacalorii rămâne cel mai scăzut din județ.

Deși costul a mai crescut și aici, populația nu va plăti în sezonul rece decât 346 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată.

Primarul din Nehoiu, Ionuț Milea, a explicat, la Focus TV, cum s-a reușit eficientizarea sistemului de termoficare și cum s-a ajuns ca în ultimii ani numărul abonaților să crească. Potrivit acestuia, în iarna trecută, o familie care locuiește într-un apartament cu două camere în Nehoiu nu a plătit mai mult de 300 de lei pe lună pentru încălzire. Anul acesta facturile vor fi mai mari, după ce prețul gigacaloriei a fost majorat față de cel plătit anul trecut. O parte din diferență va fi suportată de primărie, din bugetul local.

Explicația costului scăzut este aceea că pentru producerea agentului termic nu sunt folosite gazele naturale. Centrala termică a orașului produce agent termic pe bază de rumeguș. În anii anterior erau folosite și cojile de semințe, dar s-a renunțat la acestea, din cauza creșterii considerabile a prețului/tonă.

În Nehoiu sunt aproximativ 900 de gospodării branșate la rețeaua de termoficare, din care 800 sunt apartamente.