Actualitate

Se deschid școlile, se blochează traficul? ”Dacă mă grăbesc, merg pe jos”

Ceea ce până acum a fost aglomerație , de luni se așteaptă să fie un calvar. Este vorba despre modul în care se circulă în municipiul Buzău și, mai ales, la ce se așteaptă șoferii buzoieni să fie pe șosele din oraș odată cu începerea noului an școlar.

Cu alte cuvinte, va fi nevoie și de mai multă răbdare în trafic, mai ales în zonele în care se află cele mai mari unități de învățământ, acolo unde trebuie să ajungă și părinții care își aduc cu mașinile elevii navetiști dar și autobuzele cu care obișnuiesc să meargă la școală elevii din municipiu.

Un exemplu este traseul numărul 2, cel care aduce elevii de la Mărăcineni. Călătorii spun că deja sunt înregistrate întârzieri și de 20 de minute pe acest traseu din cauza lucrărilor care se desfășoară în zona de nord a municipiului Buzău.

Un alt traseu care este foarte aglomerat în perioada anului școlar este cel care duce elevii din Broșteni și Bazar la unitățile de învățământ situate pe Bulevardul Bălcescu și Strada Spiru Haret. Concret, este vorba despre autobuzul numărul 8 care pleacă din Micro 14, traversează cele două mari bulevarde din oraș și ajunge la Gară.  Cu acest autobuz merg la școală elevii din cel puțin trei mari unități de învățământ din oraș, (Școala numărul 15, Liceul Pedagogic și Școala numărul 1) acolo unde de altfel ajung și elevii navetiști, un alt aspect care duce crearea de blocaje, la poartă școlilor, la sosirea și plecarea copiilor. În prezent, distanța din Micro 14 la Gară,( aproximativ 9 kilometri), este parcursă în 35-40 de minute, în funcție de trafic.

De exemplu, printr-un experiment pe care l-am făcut în cursul zilei de miercuri, la orele 14.00, am putut observa că de la Școala nr. 15 la Bazar, autobuzul a făcut 10 minute, însă acest timp poate fi dublu la orele de trafic intens (dimineața la 7.30 și în jurul prânzului). Cele mai aglomerate puncte sunt zona intersecției Bulevardului Bălcescu cu Bulevardul Unirii și zona Bazar, în ambele situații blocajele fiind generate de lucrările care se execută pe străzi.

Pentru că stau mult timp în trafic, unii călători mărturisesc că au renunțat la mersul cu autobuzul atunci când sunt grăbiți, mai ales dacă au de făcut drumuri importante la prima oră a dimineții. Această femeie spune că ajunge mai repede mergând pe jos decât cu autobuzul.

Pentru că de luni, valorile de trafic se așteaptă să crească, polițiștii din cadrul Serviciului rutier recomandă părinților să se cupleze mai mulți copii pentru a-i aduce la școală cu o singură mașină.

Pe de altă parte, directorul Transbus Buzău dă asigurări că elevii care vor merge cu autobuzul la școală vor ajunge la timp, în ciuda traficului aglomerat.

Gică Toader, director Transbus

Până atunci, potrivit notificărilor primite de Serviciul Poliției Rutiere, o parte din lucrările din municipiul Buzău vor fi executate, începând de luni, pe timpul nopții, după ora 22.00. Prima zona unde va fi luată această măsură este strada Ostrovului și ulterior măsura se va extinde și pe strada Unirii.