Actualitate

Se întâmplă! Conacul Maican, lăsat în paragină ani întregi, va fi restaurat

Sursa Fb/ Cristi Manaila

O bijuterie arhitecturală aflată în nordul județului, la Varlaam, Gura Teghii, o clădire impresionantă așezată într-un cadru natural de poveste, care a fost lăsată, însă, de izbeliște în anii de după Revoluție, degradându-se cu fiecare zi care a trecut, ar urma să fie repusă în valoare. Conacul Maican, un monument impresionant prin arhitectură, cadrul natural în care se află situat, dar și istoria pe care o are în spate, va fi restaurat cât de curând. Anunțul așteptat ani la rând, după ce Primăria Gura Teghii nu a reușit să obțină undă verde pentru a pune pe picioare singurul monument din localitate, iar proprietarul, Academia Română, a întârziat să vină cu un proiect în acest sens, a fost făcut, la Focus Tv, de arhitectul Florin Enache, inițiatorul proiectului Plaiul Bâscilor.

“La Gura Teghii există Conacul Maican, proprietatea Academiei Române, și suntem bucuroși să aflăm că proiectul de restaurare este aproape gata. În curând va fi restaurat. Este o bijuterie, vorbim de un conac boieresc. Proiectul de restaurare este aproape gata. Chiar dacă foarte mulți ani acest obiectiv a fost cumva încremenit, lucrurile se mișcă, poate nu cu viteza cu care ne-am dorit, poate nu întotdeauna cum ne-am imaginat, dar în foarte scurt timp vor începe lucrările. Deja discuțiile sunt și despre consolidare și ce fel de activități se vor desfășura acolo”, a anunțat, la Focus Tv, arhitectul Florin Enache.

Conacul Maican a fost construit în anul 1903, în stil brâncovenesc. Clădirea, un monument de arhitectură, a fost ridicată din piatră, de meșteri italieni, pentru colonelul D. D. Maican, cel care a cumpărat mai multe moșii în nordul județului și a înființat în zona Gura Teghii stațiunea Bâsca-Penteleu, un loc de tratare a tuberculozei. În perioada comunismului, clădirea a fost transformată în dispensar medical, pentru ca apoi să ajungă o ruină.

SURSA FOTO FACEBOOK/ CRISTI MĂNĂILĂ