Actualitate Șansa de Nehoiu

Se strigă adunarea! Acțiune de ecologizare pe râul Buzău. “Locul gunoaielor nu este la râu!”

Sursa foto Fb/ Auraș Mihaiu

Pet-uri, ambalaje, fel de fel de hârtii și multe alte deșeuri sunt aruncate la voia întâmplării, în toate colțurile județului. În multe zone, malurile râurilor sunt transformate în adevărate gropi de gunoi, ceea ce reprezintă un adevărat pericol pentru natura și pentru oameni. Nu doar că poluează, ci, luate de ape, deșeurile pot ajunge să blocheze cursul râurilor, provocând probleme serioase.

Pentru a evita astfel de situații, mai multe organizații, alături de autoritățile din Nehoiu și de voluntarii de pe Valea Buzăului, iau la pas sâmbătă, 19 martie, malurile râului Buzău pentru a strânge gunoaiele aruncate de cei certați cu bunul simț. Oricine se poate alătura organizatorilor, orice ajutor fiind binevenit.

“Acțiunea are loc sâmbătă, de la ora 10:00. Ne întâlnim cu localnici, dar, desigur, oricine vrea să participe este binevenit. Tot necesarul este asigurat de noi: mănuși, saci, apă, gustări. Participanții trebuie să aibă haine groase, încălțăminte potrivită pentru această activitate. Acțiunea face parte din „Săptămâna apelor”, proiect desfășurat între 14 și 22 martie. Este o acțiune ce se vrea a fi un semnal de alarmă asupra poluării apelor din România. Noi, prin proiect, vizăm Valea Buzăului, am ales zona în urma unor deplasări în teren, am găsit acolo gropi de gunoi improvizate, acumulări de deșeuri, în plus ne susține primăria din Nehoiu, care se arată mai mult decât deschisă de a colabora cu Societatea Civilă și ONG-urile din zonă. Vine primăvara, ne așteptăm la viituri, apa duce gunoaiele din comună în comună”, a declarat pentru șansanews.ro Maria Radu, de la Aluniș Art Center.

Punctul de întâlnire va fi Sala Sporturilor din Nehoiu.

“Traseu? Urcăm spre Nehoiașu în amonte și ne întoarcem pe celălalt mal, înapoi la Sala Sporturilor. La această acțiune poate participa oricine, dar minorii trebuie să prezinte o declarație din partea tutorelui/părintelui.

Acțiunea face parte din proiectul “Viitoruri curate! Nu viituri murdare!”, se desfășoară pe o perioadă de un an în județul Buzău și face parte din programul “Cu Apele Curate”, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.”