Actualitate Agricultura acum

SECETA A ”ARS” ȘI ULTIMA SPERANȚĂ A FERMIERILOR! Jumătate din suprafețele cultivate cu porumb și floarea soarelui, calamitate. De disperare, agricultorii irigă fără încetare

Seceta îi lasă cu hambarele goale. După o iarnă fără precipitații, seceta s-a prelungit și în următoarele luni, astfel că după slaba producție de la grâu, rapiță și orz, nici culturile de toamnă nu dau prea mari speranțe agricultorilor. Primele estimări făcute în teren arată că aproape jumătate din producțiile de porumb și floarea soarelui sunt calamitate. De disperare, fermierii care au posibilitatea irigă aproape fără încetare.

Buzăul se confruntă cu o secetă pedologică extremă, iar multe dintre localitățile din zona de câmpie au orgoarele goale, culturile au fost pârjolite de soare și căldura execivă. Porumbul nu a legat , iar floarea soarelui s-a uscat înainte de a înflori. Este cel mai greu an agricol de până acum. Fermierii mai tineri spun că nu au mai văzut așa ceva.

”Noi, cei mai tineri, nu ne aducem aminte, dar cei mai în vârstă ingineri vorbesc de un an similar în urmă cu 40 de ani, dar în condițiile în care atunci porumbul s-a făcut”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Situația este extremă pentru că sunt fermieri care după recoltatul de la grâu, rapiță sau orz au rămas cu hambarele goale, iar acum, când mai aveau o speranță la porumb și floarea soarelui asistă neputincioși cum culturile li se usucă pe câmp.

”Este un foarte greu . Sunt fermieri care nu au făcut grâu și nici situația culturilor din vară, porumb și floarea soarelui, nu-i ajută cu nimic. Deci trebuie să fim sinceri cu noi și să recunoaștem că vor fi unii fermieri cărora le va fi foarte greu să treacă anul. Iar dacă s-a făcut ceva, nu s-au făcut decât producții la nivel de 3 – 4 tone la hectarul de porumb și 1-1,5 tone la hectarul de floarea soarelui. Deci nu vorbim de un an cum a fost cel de anul trecut sau acum doi ani, decât la un nivel de 40-50% față de un an normal. Și sunt optimist când fac aceste aprecieri”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Singura speranță o au cei care sunt dotați cu sisteme de irigații și își udă culturile aproape fără încetare.

”Din punctul meu de vedere, cred că în ultimii zece ani este pentru prima când fermierii au cerut un volum atât de mare de apă, pe bună dreptate din cauza secetei. La ora actuală, cei 61 de km de canal sunt plini cu apă. Suntem pe teren și sperăm să finalizăm această lună august cu bine”, a spus Claudiu Carpen, directorul ANIF Buzău.

Buzăul este unul din județele cel mai grav lovite de secetă. După estimările din primăvară, pagubele la culturile de grâu, orz și rapiță se ridică la peste 162 de milioane de lei, fiind afectate 54 de comune, pe o suprafață de peste 70.000 de hectare.

În tot acest timp Ministerul Agriculturii promite despăgubiri dar banii încă nu au ajuns la oamenii afectați. Cert este că programul de despăgubire se va derula prin Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, dar a cărei reprezentanți încă nu știu când să-și cheme beneficiarii să depună cererile pentru plata despăgubirilor. Fermierii urmează să primească 925 de lei/ha la grâu și secară, 1.002lei /ha la rapiță, 951 lei/ha la orzoaică, 772 lei/ha la ovăz și 805 lei/ ha la triticale.