Actualitate Agricultura acum

Seceta ar putea deveni istorie! Un proiect experimental, ce implică aviația, este pus la cale de specialiștii din Ministerul Agriculturii

Agricultorii din Buzău și din restul județelor din sud-estul țării ar putea scăpa de teama că vara recoltele le vor fi diminuate de secetă. În prezent, specialiștii din Ministerul Agriculturii lucrează la un sistem de stimulare a precipitațiilor care, pentru început, ar urma să fie pus la punct în zona Moldovei. Dacă se va dovedi util, sistemul ar putea fi extins și în celelalte județe, astfel că ar putea acorda inclusiv agricultorilor din Bărăgan siguranța că pe timpul verii seceta nu va mai fi o problemă.

Sistemul de aducere a ploii în perioadele în care săptămâni bune nu cade strop de apă, iar culturile suferă, se află în stadiul de testare. Practic, pe un principiu asemănător celui de combatere a grindinei, specialiștii vor să transforme vaporii de apă ce se formează în zonele în care există râuri sau lacuri, în precipitații, atât de necesare culturilor agricole.

“Principiul este aproape același ca la rachetele antigrindină: aviația are niște torțe, fumigene, care sunt plasate pe un avion special modificat. Astfel, se distribuie iodura de argint atunci când sunt condiții, când sunt cantități de apă mari, gen baraje, cum ar fi în Vrancea – Siret, Călimănești, sau în zona Dobrogei, unde este secetă și unde găsim marea, Dunărea. Sistemul se bazează pe faptul că vaporii care se creează, prin inseminarea cu iodură de argint, se pot transforma în precipitații”, a explicat la Focus TV Ion Marin, directorul Unității de Combatere a Grindinei Moldova II.

În ultima perioadă, au fost făcute câteva probe, la Aeroportul Mihail Kogălniceanu pe zona Dobrogea și Bărăgan.

“Deja s-au făcut 3 experimente la Mihail Kogălniceanu, deci este o fază incipientă. Se bazează strict pe aviație. Suntem în stadiul în care treptat, treptat, ne dezvoltăm în fiecare an. Nu vă pot spune în acest moment că anul acesta vom combate cu aviația sau vom folosi pe scară largă sistemul de stimulare a precipitațiilor. Dar, în țările din jur, vă pot spune, Croația folosește cu preponderență generatoare terestre, Grecia folosește aviația și, la nivel mondial, 80% din țări folosesc aviația pe partea de stimulare a precipitațiilor.”

Anul acesta, Ministerul Agriculturii intenționează să aloce 1 milion de lei pentru un studiu de fezabilitate pentru proiectul de realizare a unei Unități de Creștere a Precipitațiilor în zona Moldova.