Actualitate Agricultura acum

SECETA LE-A DISTRUS CULTURILE, DAR NU PRIMESC DESPĂGUBIRI! Motivul, explicat de directorul APIA. Sfaturi de la ministrul Agriculturii

Seceta le-a distrus culturile, iar birocrația îi lasă fără despăgubiri. Sute de fermieri nu vor primi bani de la stat pentru că nu și-au depus cererea unică de plată în campania 2020 la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. Este situația din județul Buzău constatată de directorul APIA în momentul în care a verificat procesele verbale primite de la Direcția Agricolă.

”Diferența de la 1.838, câți fermieri avem eligibili, și până la 2.057 de procese de verbale întocmite aferente culturilor înființate în toamna anului 2019 sunt fermieri care deși au avut culturile afectate de secetă nu au înregistrat cerere unică de plată în campania 2020 la APIA și ca urmare nu se încadrează în categoriile de beneficiari”, a explicat Claudia Stelea.

Claudia Stelea, director APIA Buzău

Până acum puțin peste jumătate dintre cei care au rămas eligibili pentru acordarea despăgubirilor au depus la APIA documentele necesare.

”Până la această dată au fost înregistrate 1.114 cereri pentru o suprafață de peste 30.000 de hectare dintr-un potențial de 1.838 de beneficiari”, a declarat Claudia Stelea, directorul APIA Buzău.

Claudia Stelea, director APIA Buzău

Aceeași situație este înregistrată la nivel național unde, până pe 9 septembrie erau înregistate doar 14.456 de cereri, pentru o suprafață calamitată de 282.969 ha, din totalul de 34.647 fermieri afectați de seceta pedologică.

Cum termenul limită expiră pe 15 septembrie, ministrul Agriculturii face un nou apel către agricultori.

”Pentru a evita aglomerația din ultimele zile reamintim că, cererile pot fi depuse atât la sediul centrelor locale/județene APIA, cât și prin fax, poştă sau în format electronic prin e-mail”, se arată într-o informare postată pe site-ul MADR.

La Buzău au fost înregistrate pagube la culturile de grâu, orz, orzoaică și triticale. Fermierii vor primi la grâu și secară 925 RON/ha, triticale 805 RON/ha, orz 912 RON/ha, orzoaică 951 RON/ha, ovăz 772 RON/ha, rapiță 1002 RON/ha. Banii vor fi plătiți după 15 septembrie.