Actualitate SĂNĂTATE

Secția de Oncologie, închisă săptămâna viitoare. Ce se întâmplă cu bolnavii de cancer

Activitatea secției Oncologie a Spitalului Județean Buzău va fi suspendată săptămâna viitoare.  Singurul medic care lucrează cu bolnavii de cancer în această secție intră în concediu de odihnă pentru 5 zile.

”Activitatea secției de Oncologie va fi suspendată timp de 5 zile lucrătoare, pentru că singurul medic care e în exercițiu în această secție intră în concediu de odihnă. Nu-l putem priva de drepturile legale, mai ales că are 24 de zile de concediu iar până acum și-a luat 2 zile. Din păcate, la ora actuală avem un singur medic pe secția de Oncologie și un medic pe ambulatoriu. Din aceasta cauză, activitatea se va suspenda 5 zile”, a declarat  managerul Spitalului Județean, Claudiu Damian.

Dat fiind că secția nu poate funcționa fără un oncolog, conducerea Spitalului Județean a decis că acum este momentul  unor lucrări de igienizare și modernizare a compartimentului:

” În paralel cu acest lucru se va igieniza toată secția, se va moderniza legat de înlocuirea linoleumului plus ușile deteriorate din pavilionul Oncologie. Se va face, practic, igienizarea întregii secții  legat de văruieli și înlocuirea pardoselii cu PVC în saloanele în care nu mai corespundea ”

Activitatea secției de oncologie va reveni la normal luni, 9 august.

” Medicul are concediu 5 zile lucrătoare. Ce vreau să asigur pacienții este că toate urgențele vor fi primite la spital si se vor interna în funcție de caz pe ATI, astfel încât să nu se pună viața în pericol a bolnavilor cu afecțiuni oncologice. Legat de chimioterapie vreau să vă spun că pacienții sunt cronici, nu vin în fază acută și atunci mutarea chimioterapiei în cazul în care ședința era programată în acest interval se poate face în următoarea săptămână”, a mai declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Secția de Oncologie a Spitalului Județean Buzău funcționează cu un singur medic de circa două luni. În cadrul unității au mai fost și alți specialist, însă unul este acum în concediu creștere copil iar alți doi au ales să se transfere în spitale din București și Prahova.                                                                                                 

In aceste condiții, singurul medic care a rămas pe baricade la Oncologie trebuie să aibă grijă de câteva mii de bolnavi cu afecțiuni oncologice.

”Sunt 7950 de pacienți arondați, înscriși în secția de Oncologie. Dintre aceștia, majoritatea se prezintă la secția noastră, dar sunt și mulți care preferă să se ducă la București și este un nr. semnificativ care și-au început tratamentul la București ”, a mai declarat Damian.

Spitalul Județean Buzău se confruntă cu un deficit de medici specialiști pe mai multe secții. Din trei în trei luni, sunt scoase posturi la concurs, însă puțini sunt cei care aleg să vină să lucreze la Buzău.

În ultima vreme, s-a reușit, totuși, atragerea unor specialiști pe secțiile Nefrologie și Gastroenterologie, secții care duceau lipsă de medici de ani buni.