Actualitate SĂNĂTATE

Secție nouă pentru bolnavii COVID, după modelul Piatra Neamț, la Gârlași! Pregătiri pentru bolnavii infectați cu OMICRON

sursa: Wall-Street.ro
sursa: Wall-Street.ro

Noua tulpină COVID-19 se răspândește rapid și în țara noastră. În doar câteva zile de la prima confirmare, numărul total al cazurilor de infecție cu Omicron ajunsese, duminică seara, la opt persoane. Din fericire, deocamdată, la Buzău nu a existat nicio suspiciune de infecție cu tulpina africană însă autoritățile au anunțat că au început pregătirile pentru un eventual val cinci al pandemiei.

Anunțul a fost făcut de prefectul Daniel Țiclea care a explicat că prioritatea pentru valul cinci o reprezintă creșterea numărului de paturi conectate la oxigen. O premieră pentru județul Buzău este amenajarea din containere a unei noi secții pentru pacienții COVID, după modelul Piatra Neamț, unde a fost creată din containere o secție de Anestezie și Terapie Intensivă. Spațiul va dispune de zeci de paturi conectate la prize de oxigen și va rezolva astfel, explică prefectul, cea mai mare problemă cu care s-au confruntat spitalele în timpul valului patru, respectiv criza acută de locuri și oxigen.

” E prea pretențios pusă o secție ATI pentru că, în primul rând, nu avem ATI-iști la Gârlași. La Gârlași avem într-adevăr o baterie de medici excepționali, de medici și asistente. Gândul meu este că maxim ce putem face acolo este să implementăm tot niște paturi cu oxigen de flux înalt. Repet: tot ce vom face acolo, dacă vom face, vom face după ce ne sfătuim și cu medicii din curte de acolo, să găsim acea soluție optimă, legală, corectă, avizată să nu facem o încropeală ca la Lețcani, să plouă peste noi în containere, ci să punem frumos, pe radier, adică să facem ceva așa cum trebuie. Așadar, dacă ducem 3 containere acolo vom avea 108 mp de spațiu suplimentar. În afară de bateria de medici excepționali și de asistente și de construcția pavilionară, epidemiologică a acestei curți de la Gârlași, avem 4 căi de acces, avem stocatorul de oxigen, avem curent electric și avem în curtea aceea mult spațiu liber. De aceea gândul meu este către curtea de la Spitalul de la Gârlași Containerele vin începând cu ziua de luni”, a anunțat Daniel Țiclea.

Acesta este locul (IMAGINI VIDEO) pe care prefectul Daniel Țiclea a anunțat că-l va vizita în această săptămâna pentru a se inspira în crearea și la Buzău a unei secții pentru bolnavii COVID.

Tot la Gârlași se are în vedere și conectarea pavilionului TBC la stocatorul de oxigen existent astfel încât și acolo să existe paturi conectate la oxigen.

Se extinde rețeaua de oxigen și la Râmnic și la Nehoiu

De asemenea, pentru a putea face față unui nou vârf epidemic cu zeci de internări pe zi, aceeași măsuri de creșterea a numărului de paturi cu prize de oxigen a fost luată și în celelalte două unități spitalicești care tratează pacienții COVID, în stare medie.

La Râmnicu Sărat vor mai fi amenajate încă 30 de paturi cu oxigen.

„La Spitalul Râmnicu Sărat este în desfășurare activitatea de a trage o lucrare de 30 de prize pe perete de oxigen, astfel încât să se asigure flux înalt de oxigen pentru încă 30 de paturi. Astfel acele concentratoare vor fi disponibile pentru ale paturi din spital care până acum erau fără oxigen”, a explicat Țiclea.

Modificări vor fi făcute și la Nehoiu, unitate care a devenit suport COVID în timpul valului patru și care a primit atât bolnavi din Buzău cât și din Brașov, dar care, din păcate, nu a putut trata decât pacienți în stare medie și ușoară tocmai pentru că nu dispunea de o rețea de oxigen de înalt flux.

”Avem un deviz pentru a face această lucrare și la Nehoiu. Deja a început igienizarea unei anexe la Spitalul Nehoiu unde va fi instalată o baterie de tuburi de oxigen din care se vor alimenta 10 sau 13 paturi tot așa, cu priză pe perete. Ele de fapt vor fi paturi ATI”, a spus prefectul Buzăului.

La Buzău, deocamdată se menține un număr scăzut de noi cazuri. Astăzi, 13 decembrie au fost 13 persoane diagnosticate cu coronavirus, fără să existe suspiciunea de infecție cu noua tulpină.