Actualitate

SECȚIILE ATI DESTINATE BOLNAVILOR COVID, SUPRASOLICITATE! Formele medii și grave de boală, tot mai dese

Secțiile ATI din unitățile spitalicești care tratează pacienți confirmați cu COVID-19 sunt ocupate aproape în totalitate. La spitalul suport COVID de la Râmnicu Sărat toate cele 6 paturi prevăzute cu ventilatoare sunt ocupate. Iar la Spitalul Județean situația este și mai gravă. Numărul pacienților care au nevoie de asistență medicală de Terapie Intensivă depășește numărul paturilor alocate acestei categorii de bolnavi.

La Spitalul Rm. Sărat, în secția ATI sunt 15 paturi, însă pot fi internați doar 6 bolnavi care au nevoie de ventilație mecanică. Cele 6 paturi sunt ocupate în prezent, o situație complicată mai ales că aici gărzile de ATI nu pot fi acoperite întrucât există un singur medic cu această specialitate.

“În Spitalul Municipal Rm. Sărat sunt  internați 42 de pacienți, dintre aceștia 7 sunt în secția ATI iar 6 necesită ventilație mecanică. Secția ATI are 15 paturi și 6 ventilatoare, sunt deja 6 pacienți care necesită ventilație. Spitalul funcționează doar cu un medic ATI ceea ce înseamnă că nu putem asigura continuitatea asistenței medicale de specialitate. Sunt foarte multe zile în fiecare lună în care garda de ATI nu este acoperită. Ne mai sprijină un medic de la Buzău. În zilele fără gardă, pacineții sunt supravegheați de medicul de gardă, de obicei medicul de gardă de la Medicină Internă, dar și aici avem deficit de medici”, a declarat la Focus Tv directorul medical al Spitalului Rm. Sărat, Felicia Vasile.

Mai mult, în contextul crizei din secțiile ATI cu care se confruntă toate spitalele din țară, în ultima perioadă au fost transferați la Râmnicu Sărat pacienți în stare gravă, fără a se cere acceptul initial.

“În ultima săptămână am avut foarte multe solicitări. Am primit cazuri și de la Buzău, și de la București. De multe ori ne-am trezit cu pacienții la poarta spitalului, chiar dacă erau pacienți de ATI, fără să fim anunțați, contactați și fără să avem o comunicare cu medicul care i-a trimis.”

O situație dificilă se înregistrează și la Spitalul Județean, unitate în care ajung cazurile grave de COVID-19 din județ. Aici, numărul locurilor de la ATI este depășit de cel al pacienților.

“Deja suntem depășiți. Pe 4 locuri la ATI avem 6 pacienți, toți dependenți de oxigen, nu intubați ci cu mască. Pe lângă aceștia, mai avem 7 suspecți pe secția ATI, cu siguranță dintre ei vor fi pozitivi. Situația este îngrijorătoare, mai ales că și în țară locurile sunt tot mai puține. Avem zona tampon pentru secțiile chirurgicale dotată cu ventilatoare și aici reușim să ținem surplusul de pacienți. Dar nu este în regulă, pentru că nu avem personal care să deservească atâtea secții ATI.”

Îngrijorarea și mai mare este că formele grave de boală sunt din ce în ce mai prezente. Din cei 62 de pacienți de la Infecțioase și TBC, 6 prezintă complicații, iar 54 forme medii. Cum formele de boală medii sau grave sunt din ce în ce mai prezente, iar mulți pacienți au nevoie de îngrijiri la Terapie Intensivă, s-ar putea ajunge la suplimentarea paturilor de la ATI. De altfel, Ministerul Sănătății a trimis adrese în teritoriu prin care a cerut să se analizeze această posibilitate. Medicul epidemiolog Carmen Scîntei spune însă că, deocamdată, la Buzău situația este sub control.

“Am primit o adresă de la Ministerul Sănătății prin care ni se sugerează să creștem numărul de paturi ATI pentru segmentul COVID cu cel puțin 10 %. Din punct de vedere fizic s-ar putea dar există probleme mari de personal, care a fost, este și va rămâne insuficient numeric”, a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Luni, 5 octombrie, la Buzău au fost înregistrate 12 cazuri noi de coronavirus.