Actualitate

ȘEDINȚĂ EXTRAORDINARĂ LA CJ! Trei consilieri au votat de acasă. Care sunt motivele

Ședință fulger la Consiliul Județean. Aleșii s-au reunit astăzi pentru a vota 13 proiecte extrem de importante pentru județ, printre ele fiind atât lucrări de infrastructură rutieră, rectificări bugetare pentru mai multe instituții aflate în subordinea Consiliului Județean dar și acordarea unui titlu de cetățean de onoare.

Ședința a început la ora 10.30, în Sala Mare a Consiliului Județean, în sală fiind prezenți doar 28 de aleși și președintele Petre Emanoil Neagu, trei dintre consilieri alegând să voteze online. Este vorba despre Romeo Lungu, Paul Rânja și Bogdan Ion care au votat de acasă, fie din motive personale fie pentru că se aflau în izolare. Cei trei au fost sunați la începutul ședinței pentru a-și da votul atât pentru ordinea de zi cât și pentru proiectele puse astăzi spre aprobare.  

Ședința a debutat cu un moment festiv, care însă din cauza pandemiei nu a putut fi onorat cum se obișnuia. Este vorba despre acordarea titlului de cetățean de onoare scriitorului Nicolae Peneș.

”Nicolae Peneș, scriitor, eseist și editor, născut în comuna Costești, județul Buzău, absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității București. Nicolae Peneș, personalitate puternică a Județului Buzău, s-a remarcat printr-o vastă activitate culturală. În anul 1990 devine membru al Societății Ziariștilor, devenind unul dintre colaboratorii de bază ai publicațiilor ”Totuși iubirea” și ”Vremea” conduse de Adrian Păunescu. Din anul 1999, Nicolae Peneș este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Printre lucrările publicate, se numără și cele două volume ”Alexandru Marghiloman – lordul valah”, lucrare premiată în anul 2010 de către Academia Română cu premiul ”M. Kogălniceanu”, se arată în proiectul de hotărâre aflat astăzi pe masa consilierilor.

Nicolae Peneș a fost astăzi prezent în sală și a mulțumit pentru titlul acordat menționând că în urmă cu 2 săptămâni a împlinit vârsta de 85 de ani, iar ultimii 65 i-a dedicat culturii române.

Ședința a continuat cu restul proiectelor, fiind în totalitate aprobate de consilieri. Printre proiectele votate se numără cel privind aprobarea utilizării în anul 2020 a excedentului anual al bugetului propriu al judeţului Buzău rezultat la încheierea exerciţiului bugetar la 31 decembrie 2019.

” În urma actualizării prevederilor bugetare de la pozițile 37 și 45, acestea se stabilesc, astfel: 37: Consolidare zonă alunecătoare DJ 203H, Km 11+520-11+680,Topliceni jud. Buzău 5.954.000 lei și poziția 45: Modernizare drumuri județene pentru acces Vulcanii Noroioși DJ 102F km 0+000-8+800 și DJ 220A km 0+000-5+800, Satuc-Policiori-Vulcanii Noroioși, județul Buzău 290.000 lei”, se arată în proiectul de hotărâre.

De asemenea, alte proiecte vizau rectificări bugetare pentru Spitalul Județean Buzău, Muzeul Județean, Teatrul George Ciprian și Direcția de Asistență Socială și Drepturile Copilului.

În ceea ce privește sumele acordate DGASPDC , potrivit proiectului de hotărâre, s-a aprobat ”majorarea Bugetului de venituri și cheltuieli la secțiunea de dezvoltarea cu suma de 100.000 lei în vederea achiziționării unor centrale termice.

”Ca urmare analizării execuției la Capitolul 68.02 “Asigurări și asistentă socială”, Subcapitol 68.02.06 “Asistentă socială pentru familie și copii”, prevederile Titlului 20 “Bunuri și servicii” se vor majora cu suma de 1.000.000 lei, necesară pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana pentru beneficiarii din sistemul de protecție a copilului și din centrele publice pentru persoane adulte cu handicap și a datoriilor față de furnizori de utilități înregistrate ca urmare a subfinanțării acestui sistem de la bugetul de stat”, mai scrie în proiectul aprobat astăzi de consilierii județeni.

Tot pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul privind acordarea sumelor necesare pentru asigurarea cazării și meselor pentru studenții voluntari la Spitalul Județean.

Voturi au primit și proiectele ce vizau investiții în infrastructura rutieră. Unul dintre ele viza aprobarea, în formă actualizată, a fișei proiectului “Stimularea mobilităţii la nivel regional prin modernizarea infrastructurii rutiere de transport pe tronsonul Vintilă Vodă – Plaiul Nucului, judeţul Buzău” ce urmează a fi promovat spre finanțare nerambursabilă în cadrul POR 2021 – 2027. De asemenea, a fost necesară aprobarea unei actualizări a bugetului proiectului „Modernizare DJ 203K, km. 38+000 – 75+000, Mărăcineni – Podu Muncii, Judeţul Buzău”.

”Pentru desfăşurarea corespunzătoare a activităţilor proiectului, reiese necesitatea actualizării bugetului proiectului, după cum urmează: – valoarea totală a proiectului se majorează de la 88.904.877,97 lei la 91.251.371,48 lei; valoarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului se majorează de la 9.554.397,09 lei la 11.900.890,60 lei”, scrie în proiectul de hotărâre.

Ședința a avut 13 proiecte pe ordinea de zi și a durat aproximativ 40 de minute.