Actualitate

Gata cu petrecaniile, s-aveți bani de facturi! Gazele și curentul la școlile din oraș, creștere cu 36 %

Încălzirea unităților de învățământ ”arde” bugetul Primăriei Buzău. Facturile venite pentru luna noiembrie 2021 sunt, în medie, cu 36% mari decât cele înregistrate în urmă cu un an, astfel că suma pe care municipalitatea o are de achitat către furnizorii de gaze este enormă. Nu mai puțin de 410.852 de lei, adică de aproape cinci ori mai mare decât cea pe care a achitat-o pentru încălzirea școlilor și grădinițelor în noiembrie 2020. La acel acel moment facturile la gaze primite din unitățile de învățământ au însumat 78.318 lei.

Situația este greu de suportat, iar dezastrul abia acum începe. Și asta pentru că, pentru că, în luna decembrie 2021, facturile au venit și mai mari. Mai exact, doar o singură școală are de plătit cât au însumat toate facturile plătite în noiembrie 2020. Un exemplu concret poate fi Colegiul ”Bogdan Petriceicu Hasdeu” unde în decembrie 2021 factura la gaze a fost de 73.400 de lei, însă exemplele sunt mult mai multe, iar acestea au fost detaliată în acest articol publicat pe sansanews.ro.

Și pentru un tablou complet, la suma pentru asigurarea încălzirii, Primăria are de plătit și factura la electricitate. Aici creșterile nu sunt atât de mari față de anul trecut. Astfel, în noiembrie 2021 facturile din unitățile de învățământ au însumat aproape 400.000 de lei în timp ce în urmă cu un an valoarea acestora era de 322.000 de lei. Cu alte cuvinte, doar pentru o lună , pentru gazele și curentul electric din școli, Primăria trebuie să plătească 800.000 de lei.

”Situația este la fel de gravă ca în toată țara!”, a subliniat Oana Matache, viceprimarul municipiului Buzău într-o intervenție la Focus News. Oana Matache a explicat cum încearcă Primăria să reducă aceste costuri după ce în școli au fost introduse centrale termice, însă, din păcate, acest lucru este posibil doar acolo unde unitățile de învățământ au încheiat contracte de monitorizarea consumului și mentenanță cu RAM. Mai exact în 26 din cele 40 de unități de învățământ. În restul Oana Matache vorbește despre ”risipă”

”Am calculat o medie pe unitățile de învățământ din Buzău, pentru facturile din noiembrie 2021 la gaze, și avem o creștere aproximativa de 36% fata de anul trecut. Situația este la fel de gravă cum este în toată țara în momentul de față, dar și în lume. Noi stăm în felul următor: avem o platformă de monitorizare a consumurilor, unde noi, cu ceva luni în urmă, i-am îndemnat pe reprezentanții școlilor să înceapă să încarce datele de consum, tocmai pentru a putea preveni această situație care se contura de ceva timp. Unele școli au fost harnice și au încărcat datele, iar noi am putut veni cu soluții, pentru că această platformă generează și soluții pentru a putea diminua consumurile sau risipa din sistem. Alte școli însă nu au fost la fel de prevăzătoare.

În acest moment încercăm să reducem cât mai mult risipa. Pentru că, pe de o parte putem controla situația, de pe altă parte, nu. Dar în cazurile unde putem să reducem risipa, adică în școlile care sunt în contract cu RAM pentru monitorizare consum și mentenanță, avem un program în care primesc agentul termic atunci când copiii sunt în școală. În rest, în week-end-uri sau când intră în regim on-line, aceste consumuri sunt reduse drastic, pentru că altfel nu vom putea face față”, a explicat Oana Matache.

Viceprimarul municipiului a mai spus și că fiecare școală și-a negociat prețul iar asta face să fie diferențe foarte mari de preț.  

”Pe de altă parte, știți cum e: noi dăm banii de la Primărie, dar școlile au partea lor de negociere cu furnizorul. Acum, negocierile cu furnizorii s-au încheiat. La fel, avem școli unde au negociat prețuri foarte bune și s-au dus așa cum ne-am așteptat mai devreme, chiar sub acel plafon, și avem școli unde acest lucru nu s-a întâmplat și cu siguranță o să vedem facturi foarte mari”, a spus Oana Matache.

În aceste condiții, reprezentanții Primăriei îndeamnă managerii să gestioneze foarte bine situația facturilor în această iarnă. Mai exact să analizeze prețurile și dacă se încadrează la plafonare să o ceară, în cazul în care aceasta nu este trecută pe factura primită.

”Pe de altă parte, încurajăm și am informat directorii de școli că pe Legea 259 există acest drept la plafonare la 0,37 la kW/h și ei trebuie să urmărească facturile neapărat pentru că furnizorul, deși știe acest lucru, îi va trimite normal, prețul negociat, însă el trebuie să aibă grijă să îl ducă înapoi la prețul plafonat. Aici trebuie foarte multă grijă: exact cum avem grijă la noi acasă, așa trebuie să aibă și directorii grijă cu unitățile de învățământ”, a spus Matache.

Totuși, viceprimarul Oana Matache a dat asigurări că oricât de mari ar fi aceste facturi se vor găsi soluții pentru ca ele să fie plătite, iar copii să nu ajungă să învețe în frig.

”Dacă nu reușesc la nivelul Guvernului să rezolve această problemă, cu toate că eu am mari speranțe că vor reuși, în nici un ca nu vor fi copiii cei lăsați de izbeliște, pentru că școlile, educația, copiii sunt prioritatea noastră, a Primăriei și în nici un caz nu se va ajunge la așa ceva. Ce putem să facem până atunci cu toții, și acesta este apelul nostru de la Primărie pentru colaboratorii noștri din școli, este să avem grijă de consumul la școală cum avem grijă și la noi acasă. Chiar dacă nu dăm din buzunarul propriu direct, dăm din bugetul Buzăului, deci a tuturor buzoienilor și atunci foarte mult se poate câștiga prin această grijă de a nu risipi”, a punctat Oana Matache.

Pe viitor, soluția ideală pentru reducerea consumurilor este ”școala circulară”.

”Totodată am ajuns la concluzia că ce am făcut la Școala 11 cu școala circulară trebuie urgent replicat în mai multe școli. Pentru că acolo o să avem mai puține probleme decât în alte școli și chiar vom face acest lucru, pentru că prin PNRR vom aplica acum să putem primi finanțare pentru a transforma cât mai multe școli care își produc energia și devin ”pro consumatori”, a anunțat viceprimarul municipiului Buzău