Actualitate

Semnele care trebuie să te trimită urgent la medic, după ce te-au ciupit țânțarii. Bolile transmise de aceștia sunt foarte periculoase!

Oricât de inofensivi pot părea țânțarii, aceștia nu sunt doar enervanți, dar și periculoși. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a emis un avertisment cu privire la riscul tot mai mare de transmitere a unor boli prin ciupiturile țânțarilor. Sunt mai multe maladii  pe care le pot transmite țânțarii, dar virusul West Nile este tot mai întâlnit, inclusiv în România.

Cazurile sunt atent monitorizate de autoritățile de sănătate publică. Din fericire, anul acesta nu s-a înregistrat în țara noastră nici un caz de infectare cu West Nile, cel puțin până la această dată. Totuși, înțepăturile lor nu trebuie ignorate.

Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital, pentru că pot indica o infectare cu virusul West Nile: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină.

Simptomele apar, de regulă, după 2 până la 8 zile după înțepătura țânțarului infectat. În aceste cazuri, pacienții vor primi tratament intensiv intravenos, impunându-se internarea. Tratamentul este unul antiviral și simptomatic, neexistând, în prezent, un tratament specific pentru West Nile.

Tocmai pentru că virusul e periculos, pe lângă acțiunile de dezinsecție făcute de primării, este bine să ne protejăm și noi pentru a nu fi înțepați de țânțari.

”Indicat ar fi ca în momentul în care se deplasează în zone cu vegetație abundentă sau în zone în care identifică faptul  că există un număr mare de țânțari, persoana respectivă să poarte haine care să acopere mâinile, picioarele, deci cu mâneci lungi, pantaloni lungi, încât să evite aceste înțepături. În momentul în care au fost înțepați, dacă la locul respectiv apare eritem, să aplice o cremă mentolată, care să îndepărteze această senzație de mâncărime, să nu scarpine această leziune cu unghiile sau cu alte obiecte, pentru că pot genera infecții la locul respectiv, să-și administreze un antihistaminic ușor. Cel mai indicat ar fi totuși ca în zonele în care sunt mulți țânțari să folosească acele spray-uri sau creme împotriva înțepăturilor de țânțari”, a spus, pentru Șansa News, medicul de familie Angela Mazdrag.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian