Actualitate POLITICĂ

Senatorul PNL Vlad Pufu, despre trecerea Crângului la primărie: “Trebuie un proiect concret și o dezbatere adevărată!”

Preluarea pădurii Crâng de către municipalitatea buzoiană este un lucru bun pentru oraș, dar naște o serie de responsabilități. În primul rând, va fi nevoie de realizarea unui proiect concret privind administrarea pădurii, un proiect care să conțină inclusiv resursele financiare pentru întreținerea obiectivului și amenajarea acestuia. Declarația a fost făcută de senatorul PNL, Vlad Pufu, în emisiunea Sens Direct de la Focus TV.

Parlamentarul de Buzău a explicat că, odată preluată pădurea Crâng, unul dintre cele mai importante obiective din oraș, municipalitatea va avea o sarcină clară: să se preocupe ca pădurea să rămână plămânul verde al Buzăului, așa cum a fost dintotdeauna.

“Pădurea Crâng, pentru Buzău, este o emblemă, este, după părerea mea, cel mai rezonant obiectiv național. Drept urmare, pădurea este a buzoienilor, este o pădure istorică, a fost folosită pentru agrement și pentru sănătate, începând cu anul 1882, când premierul de atunci, Ion Brătianu, a dat-o municipalității, spunând: “Bine, v-o dau, dar să jurați că aveți grijă de ea, s-o folosiți pentru agrement și pentru sănătate.” E un obiectiv de care trebuie să avem grijă cu toții, asta trebuie să facă și domnul primar”, a spus senatorul Vlad Pufu la Focus TV.

Parlamentarul buzoian a subliniat că următorul pas după preluarea pădurii va fi întocmirea unui proiect concret, prin care autoritățile locale să arate negru pe alb ce se dorește a se face mai departe cu această suprafață. Mai mult, este nevoie de organizarea unor ample dezbateri publice, astfel încât buzoienii să fie informați, dar și chestionați cu privire la amenajarea pădurii.

“Eu nu zic că a făcut bine sau rău că a preluat obiectivul în gestiunea municipalității, dar acolo trebuie făcut un proiect, introdus într-o dezbatere adevărată, așa cum a făcut pentru referendum, și să întrebăm buzoienii ce vor ei de fapt. Să vină domnul primar cu proiectul pe masă, să vedem ce se vrea să se facă acolo, dacă se vrea o pădure-parc nu e vorba despre schimbarea unei sintagme, ci este mult mai profundă schimbarea. Noi am luat acest obiectiv cu obligații. De exemplu, anul trecut și acum doi ani, Direcția Silvică a cheltuit cu paza aproape 50.000 de lei și cu exploatarea  160.000 de lei, noi am luat-o grevând bugetul local. Avem bani în bugetul local pentru întreținerea ei de acum încolo? Asta va trebui să facem! Vrem să facem o grădină botanică? La fel, ce implică o grădină botanică? Pentru că, dacă doar suntem în faza de proiect și doar anunțăm că va fi cea mai mare pădure din Europa, eu o să-l dezamăgesc pe domnul primar și o să îi spun că în septembrie anul trecut, prin HG 790/2020, s-au dat tot spre folosință pentru agrement municipalității Timișoara 519 ha, adică această pădure nu va mai fi cea mai mare din Europa, ne depășește Timișoara.”

În absența unui plan discutat public, atrage atenția senatorul Vlad Pufu, proiectul amenajării pădurii Crâng  ar putea fi un adevărat eșec, așa cum s-a întâmplat în cazul referendumului pentru unirea Buzăului cu Ținteștiul.

“Dacă vom începe să lucrăm și la acest proiect la fel de pompieristic ca la referendum, eu nu vreau să ne încununăm cu un eșec usturător, pentru că aici este vorba de o pădure care aparține, de sute de ani, buzoienilor, trebuie să avem grijă de ea. Dacă nu va fi un proiect transparent și tot ce se va întâmpla nu va fi prezentat buzoienilor, dezbătut și cât se poate de transparent față de noi toți, în acel moment consilierii PNL nu vor vota ceea ce se vrea să se întâmple cu pădurea. Ne vom întoarce în aceeași situație ca la referendum. Trebuie să știm cu toții, să fie prezentate proiectele, nu mai vreau propagandă, prima idee cu cea mai mare pădure din Europa s-a închis deja, trebuie să-i găsim altă formă de împachetare.”

Autorul știrilor

Elena Petre

3 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • O sa dea cu Facaletu’ cum da acuma prinoras si desfiinteaza gardurile vii fara sa tina cont de parerea nimanui.
  Nu tu consultare publica , nu tu analiza de caz , nu tu proiect de executie ( ce mama naibii pui in loc ) , NIMIC !
  ” Asa a vrut Facaletu’ Meu ” …. spune Toma ….

  Asa cum NU a fost consultare publica nici cu Strada TRANSILVANIEI ( marcajele alea rutiere mult controversate ) , nici cu Bd UNIRII ( statii de autobuz in mijlocul Bulevardului si locurile de parcare in spic desfiintate … ) , nici cu PIATA DACIA ….

 • Intrebarile si aspectele discutate sunt reale si interesante. Si legat de spital, si legat de Crang (si… nu numai)… buzoienii se intreaba aceleasi lucruri, asteptand aceleasi raspunsuri.

  Multumim pentru articol si pentru problemele ridicate! 🙂

 • E adevarat ca fata primarului Toma are o fabrica de peleti?
  Si toti copacii taiati din Crang (e un adevarat masacru acolo, a taiat 80% copaci sanatosi buturugile ramase sunt martore) merg la fabrica de peleti a fiicei primarului?