Actualitate

Șase morți la locul de muncă! Ultimul angajat și-a pierdut viața în urmă cu două zile. Ce au constatat inspectorii de la ITM , în urma verificărilor

La fiecare două luni, un buzoian a murit la locul de muncă! Este statistica înfiorătoare constatată de inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Buzău potrivit cărora în 2021 nu mai puțin de șase persoane și-au pierdut viața în timp ce erau la serviciu.  Din păcate, numărul deceselor survenite la locul de muncă este în creștere, iar ultimul eveniment tragic a avut loc chiar în urmă cu două zile, la același angajator unde o altă persoană și-a pierdut viața în luna septembrie 2021.

Primul accident de muncă din  2022 a avut loc în noaptea de 26 spre 27 ianuarie, la fabrica de zahăr din Buzău. Este vorba despre un bărbat de 45 de ani care era angajat ca motostivuitorist. Din primele date, se pare că bărbatul ar fi ieșit afară să dirijeze un camion ce urma să parcheze pentru a fi încărcat cu marfă. Deocamdată nu se cunosc toate detaliile, însă surse sansanews.ro ne-au comunicat faptul că angajatul ar fi fost prins între peretele rampei și camion. Totul s-ar fi întâmplat în jurul orei 5 dimineața, iar inspectorii ITM au ajuns la locul faptei cât au putut de repede. Accidentul este acum cercetat atât de ITM cât și Poliție, sub coordonarea Pachetului. În cauză se fac cercetări pentru ucidere din culpă și pentru  neluarea și nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

De altfel, astfel de abateri, respectiv nerespectarea legislației din domeniul securității și sănătății în muncă, au fost constatate de inspectorii ITM și în urma accidentului care a avut loc, tot la fabrica de zahăr, în septembrie 2021. La acel moment, un bărbat de 55 de ani, din Mărăcineni, a murit când ar fi încercat să curețe un utilaj, moment în care piciorul i-a fost pur și simplu smuls din coapsă. Mai multe detalii despre accidentul respectiv au fost dezvăluite într-un articol publicat, la acel moment, pe sansanews.ro.

După verificările făcute în urma accidentului din septembrie, inspectorii ITM au aplicat două amenzi contravenționale în valoare totală de 8000 de lei pentru că au fost descoperite mai multe nereguli, printre care faptul că nu erau întocmite toate procedurile de lucru ce ar fi trebuit respectate în timpul efectuării operațiunii care i-a adus sfârșitul angajatului de 55 de ani. În plus, respectiva operațiune nu trebuia făcută de un singur angajat, așa cum s-a întâmplat în momentul accidentului. Tot inspectorii ITM au decis că nici victima nu ar fi făcut corect toate procedurile ce se impuneau. În prezent, dosarul se află la Parchet.

De altfel, numărul accidentelor la locul de muncă este în creștere ușoară. Dacă în 2020 au fost doar 68 de accidente la locul de muncă, dintre care 5 mortale, anul trecut au fost înregistrate 70 , dintre care 6 mortale. Este vorba despre patru persoane care au murit în accidente rutiere, unul la fabric de zahăr și un al bărbat care a fost lovit de un copac pe care îl doborâse, el fiind fasonator mecanic.

Reporterii sansanews.ro au solicitat un punct de vedere si la fabrica de zahăr cu privire la cele două accidente produse în ultimele patru luni însă, deocamdată, nu a fost primit niciun răspuns.