Actualitate POLITICĂ

SENATORUL PNL, VLAD PUFU: “Hotărârea privind majorarea taxelor locale trebuie revocată. Primarul Toma să regândească strategia bugetară”

Senatorul PNL, Vlad Pufu, își menține poziția și cere revocarea hotărârii de Consiliu Local Municipal prin care au fost majorate impozitele pe clădiri cu un procent cuprins între 50%  și 300%. Prezent în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv, senatorul PNL a declarat că, deși primarul Constantin Toma a încercat să arate că demersul său ar duce la un adevărat blocaj al Buzăului, își menține poziția și va merge mai departe pentru că majorarea dărilor locale s-a făcut ilegal și fără transparență.

“Mă întreabă oamenii dacă îmi mențin poziția. Îmi mențin poziția mai ferm pentru că nu se blochează niciun oraș. Nu s-a blocat orașul cu Trans Bus-ul, nu s-a blocat cu RAM-ul sau Urbis și se blochează acum? Dânsul (n.r. primarul Constantin Toma) nu are decât să propună o nouă hotărâre în același CLM în care o revocă pe aceasta și poate că, din experiența acestor zile, reconsideră cumva și coeficienții aceia și își dă seama că este foarte mare mărirea. Nici economic ea nu se justifică. Intervenția statului în economie trebuie să fie când economia funcționează. Atunci poate mări taxele. Dar, în momentul în care anunți că ai 50 % colectare, când avem o criză economică pe care o traversăm cu toții, tu apeși mai tare cu taxele? Nu le mărești cu 10 %, ci cu un procent între 50% și 300 %.”

Mai mult, senatorul PNL, Vlad Pufu, spune că decizia primarului Constantin Toma de a majora taxele în plină pandemie, nu va avea efectul scontat, ci dimpotrivă, va duce la scăderea încasărilor la bugetul local:

“N-are justificare, nici măcar economică. În plus, va tinde spre un grad de încasare și mai mic și vom merge și mai rău. Cred că trebuie să-și regândească strategia bugetară pe acest an. Cred că, prin demersul meu, l-am salvat, cumva, pentru că dădea piept direct cu buzoienii după această chestiune, se expunea foarte tare. Tot anul nu scăpa de supărarea buzoienilor. “

Soluția este ca hotărârea adoptată la finele anului trecut să fie revocată iar primarul municipiului să vină cu o nouă hotărâre prin care să le explice clar buzoienilor cu cât și de ce este nevoie de majorarea taxelor, mai spune senatorul PNL, Vlad Pufu:

„Eu am cerut Prefecturii, cum poate face orice buzoian, să constate dacă această hotărâre întrunește considerentele pentru avizul de legalitate și să decidă, în consecință. Nu cred că le întrunește, și ea trebuie revocată de grabă, pentru că altfel ne vom mai trezi cu o altă hotărâre, ne vom trezi că ne pune  cravată roșie obligatorie la toți. Eu am semnalat Prefecturii existența unor elemente care să ducă la revocarea hotărârii. Domnul primar trebuie să o ia de la capăt, s-o pună în dezbatere, s-o țină timp de o lună, să explice, să spună exact în hotărâre că taxele și impozitele se vor mări cu atât: cu 100%, cu 1000%. Buzoienii vor lua act și, astfel, hotărârea va fi validă. Altfel, pare o încercare de a ne păcăli, de a păcăli buzoienii, și ajungem de unde am plecat”.