Actualitate POLITICĂ

Senatorul Pufu, atac la Daea: ”A trebuit să afle din presa locală. În trecut vorbea noaptea cu porumbul, acum i s-a stins scânteia”

Scandalul pesticidelor presupus a fi fost folosite excesiv pentru creșterea forțată a legumelor continuă să stârnească reacții. Senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, primul care a semnalat gravitatea situației și efectele pe care le poate avea ancheta poliției, în lipsa unei reacții imediate din partea instituțiilor ce gestionează astfel de cazuri, a lansat un atac public la adresa ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Ministrul a trimis, ieri, Corpul de Control la Glodeanu Sărat, de unde au fost prelevate probe din mai multe sere și solarii, după ce, miercuri seara, Petre Daea aflase de la Focus TV că din bazinul legumicol nu se luase decât o probă în decurs de o săptămână. Despre acest subiect, Șansa News a scris AICI.

”Ați văzut viteza de reacție a Ministerului Agriculturii condus de Petre Daea! A trecut deja o săptămână! În tot acest timp, ministrul nostru, care răspunde de siguranța alimentară, ne liniștea, de la înălțimea biroului, la toate televiziunile, că legumele sunt în regulă. Fraze de lemn scoase din burtă. În trecut vorbea noaptea cu porumbul, călca atletic apa în pantofii <de buni> prin canalele de irigații, înfrunta jetul aspersoarelor să ne arate preocuparea până la detaliu pentru bunul mers al lucrurilor. Acum i s-a stins scânteia. A trebuit să afle din presa locală ceea ce am spus încă de la început. Că există grave vicii de procedură, ce lasă loc unor spețe ca aceasta. Dacă nu ar fi vorba de o situație serioasă și gravă, ar trebui să ne stricăm de râs când vedem cum a combătut ministrul o săptămână întreagă la tv, fără să aibă habar, deși are atâtea instituții în subordine”, scrie, pe Facebook, parlamentarul liberal buzoian.

Vlad Pufu atrage din nou atenția că întârzierea decizională a instituțiilor statului nu face decât să afecteze activitatea fermierilor cinstiți și să sporească neîncrederea populației în produsele românești. Senatorul PNL susține necesitatea schimbării procedurilor, dar și introducerea testelor rapide în piețe, dându-i, totodată, replica și primarului Toma.

”Insist în continuare că procedurile trebuie schimbate, că protocoalele de lucru trebuie actualizate, că șefii instituțiilor de resort trebuie să nu (mai) doarmă în bocanci.De la începutul acestei crize aud tot felul de funcționari, directori, responsabili care ne explică plini de emfază cum că NU se poate! Nimic NU se poate! NU se pot introduce în piețe teste rapide, NU sunt practice laboratoarele de analize în piețe, propuse ca soluție de un specialist. În general NU! La orice! Și toate astea din partea unor instituții care ar trebui să vegheze și să răspundă de siguranța alimentară și de sănătatea noastră.

Aud și că domnul primar Toma a calificat aceste propuneri drept populiste! Nu, dreptul la sănătate este un drept fundamental, prevăzut în Constituția României, și ori de câte ori putem și avem la îndemână soluții pentru a îndrepta lucrurile, o vom face. Iar atât timp cât există un risc, iar antidotul pentru a elimina acel risc ne e aproape, nu voi înceta să le atrag atenția responsabililor că trebuie să reacționeze. Susțin în continuare că este nevoie de testarea rapidă a legumelor și fructelor în piețe, astfel încât să știm în fiecare zi ce punem pe masă”, mai spune Vlad Mircea Pufu.

De altfel, senatorul a inițiat și o petiție online prin care cere introducerea testelor rapide în piețele agroalimentare. Aceasta poate fi găsită AICI.