Actualitate

Lapte, corn și fructe în școli până în 2029. Noutățile pe care le aduce, din toamnă, programul guvernamental

Guvernul a aprobat continuarea Programului pentru școli al UE. Prin Ordonanță de Urgență Executivul a decis ca România să participe la acest program și în anii următori. Mai exact, este vorba despre perioada 2023 – 2029, actul normativ punând în practică prevederile europene privind distribuirea, în școli, de legume, fructe și lapte.

Potrivit premierului liberal Nicolae Ciucă, principala noutate pe care o aduce Ordonanța adoptată vizează extinderea programului de la 3 la 5 zile.

“Vom asigura continuarea acestui program şi sunt convins că în următorii ani copiii şi tinerii din România care frecventează cursurile în sistemul de educaţie vor beneficia de cantităţile de lapte convenite prin deciziile care au fost luate în acest sens; desigur, produse de panificaţie, fructe şi legume. Am reţinut că programul va fi extins de la 3 zile la 5 zile”, a declarat Nicolae Ciucă, prim-ministru al României, care este, totodată, și președintele Partidului Național Liberal.

Decizia extinderii programului a venit în urma consultărilor cu fermierii, care au garantat că vor putea asigura laptele ce va fi distribuit elevilor.

“În consultările pe care le-am avut cu fermierii, aceștia au scos în evidenţă cât de importantă este continuarea derulării acestui program şi extinderea lui de la 3 la 5 zile. Tocmai din acest motiv, cred că după aprobarea ordonanţei de urgenţă trebuie să venim rapid cu Hotărârea de Guvern care să asigure cadrul tehnic de aplicare a acestei hotărâri şi atunci vom avea încă una dintre măsurile luate pusă în practică în conformitate cu înţelegerile şi discuţiile pe care le-am avut cu fermierii”, a mai spun Nicolae Ciucă.

Practic, din toamnă elevii ar urma să primească în fiecare zi fructe şi/sau legume proaspete, lapte şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf și produse de panificație.

Se estimează că numărul beneficiarilor în anul școlar 2023 – 2024 va fi de aproximativ 1,9 milioane de elevi și preșcolari. Suma alocată pentru continuarea programului este de circa 17,5 milioane de euro. 11,3 milioane de euro sunt alocați pentru lapte, 6,1 milioane pentru fructe și legume, ambele sume provenind din bani europeni, în timp ce componenta produselor de panificație este susținută de la bugetul de stat.