Actualitate

Sfântul Ilie aduce extremele! Buzăul, de la cod galben de caniculă la unul de vreme instabilă

Una caldă, alta rece. Va fi o zi a extremelor, astăzi, în mare parte din țară, inclusiv în județul Buzău, unde sunt două avertizări meteorologice în vigoare.

Pe de o parte va fi o nouă zi caniculară, cu temperaturi mari și disconfort termic crescut. Valul de căldură se va menține în Muntenia, Dobrogea și în sudul Olteniei și al Moldovei. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade. De altfel, avertizarea cod galben de caniculă este valabilă și mâine, dar meteorologii avertizează că valul de căldură și disconfort termic va persista, mai ales în regiunile sudice, și în următoarele zile.

Pe de altă parte, noi furtuni vor mătura Buzăul și nu numai. Până la la ora 22:00, ploile și vijeliile pot să apară oricând.

”În Maramureș, Moldova, Dobrogea și în estul Transilvaniei și în nordul și estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp)”, arată Administrația Națională de Meteorologie.

Avertizarea de vijelii a devenit o obișnuință în ultima perioadă și este doar o coincidență că apare și azi, când creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie. În tradiția populară, acesta este cunoscut ca protector al recoltelor și aducător de ploi.