Actualitate Agricultura acum

(Video) Cum arata noua seră de la Stațiunea de Cercetare. Un fost ministru al Agriculturii a venit special să o vadă

Cel mai nou proiect al Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău a fost astăzi inaugurat. Este vorba despre o seră verticală, prima de această dimensiune din România, care deja a atras atenția Academiei de Științe Agricole și Silvice. De altfel, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a fost prezent la Buzău, arătându-se încântat de avantajele noului tip de seră: ”ar putea să se revoluționeze sistemul de producție a răsadurilor pe vertical”

Proiectul este invenția actualului director al Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău, dr. Ing. Vlad Constantin care spune că a lucrat ani de zile pentru a descoperi cele mai bune condiții de producerea răsadurilor. Practic, cel mai important aspect al acestui tip de seră îl reprezintă asigurarea unui microclimat adecvat dezvoltării plantelor, inclusiv pe timpul verii, când afară sunt temperaturi caniculare. Potrivit inventatorului, în această seră pot fi menținute 27-28 de grade Celsius, când afară sunt peste 35 de grade Celsius. Asta în condițiile în care în serele normale, în aceste perioade caniculare, temperatura aerului ajunge și până la 60 de grade Celsius.

În plus, mai spune directorul Vlad Constantin, diferența dintre temperatura din partea superioară, unde ajung  transportoarele cu răsaduri este foarte mică față de clima de jos, respectiv 4 grade. Cu alte cuvinte, în toată sera, sunt condiții optime de producerea răsadurilor.

Sera este și foarte profitabilă. Potrivit specialiștilor, față de o seră clasică profitul este de cinci ori mai mare. Dacă într-o seră clasică, profitul este de 150 de lei pe metrul pătrat, în această seră verticală profitul este de 575 de lei. Asta datorită condițiilor optime asigurate pentru plante prin crearea celor 6 transportoare care plimbă răsadurile, expunându-le la o lumină și căldură constantă.

Proiectul a adus la Buzău și mai mulți reprezentanți ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, printre care și fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. Acesta a spus că modelul de seră de la Buzău va fi propus spre brevetare astfel încât să poată fi implementat inclusiv în gospodăriile private, la o scară mai mică.

Această seră verticală aduce și mai multe avantaje atât pentru plante cât și pentru oamenii care muncesc în astfel de spații. Detalii puteți citi aici.