Actualitate

Sfatul zilei. Ce nu trebuie să-ți lipsească din buzunar în zilele caniculare

Buzăul a trecut de la codul portocaliu la cel galben de caniculă. Arșița nu se va domoli, cel puțin alte câteva zile, iar, potrivit prognozei, vor fi temperaturi  de la 33 la 37 de grade Celsius, dar pe care organismul le va resimți ca fiind de peste 40 de grade Celsius. În aceste condiții, stresul termic la care ne supunem corpul atunci când ieșim în spații deschise, în soare, este unul accentuat. Dacă, totuși, aceste ieșiri nu pot fi evitate, există câteva gesturi și comportamente care pot face mai suportabilă traversarea momentelor de arșiță și contracararea efectelor nocive asupra organismului.

Loti Popescu, medic, coordonator al Biroului de Programe și Promovare a Sănătății și Educației pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău, explică cum ne poate ajuta un gest simplu:

” O eșarfă umedă sau o batistă umedă, în jurul gâtului, scade temperatura corpului nostru. O udăm, din când în când, cu apă rece, în timpul acestor deplasări, și vom reduce stresul termic asupra organismului. Această răcorire e foarte importantă pentru că zona gâtului este foarte sensibilă. Iarna, dacă avem gâtul descoperit, ne înfrigurăm mai repede, iar, vara, ne răcorim mai ușor cu o eșarfă udă, rece, în jurul gâtului.”

În timpul acestor ieșiri, capul trebuie protejat de expunerea la soare prin purtarea pălăriilor, a eșarfelor sau a unui baticuț. Organismul va avea mai puțin de suferit și dacă avem o sticlă cu apă la noi din care bem periodic. Dar, la reducerea stresului asupra organismului contribuie și utilizarea unor plicuri cu săruri care n-ar trebui să ne lipsească din buzunar:

”Este important ca, pe parcursul zilei, să avem cu noi niște săruri de rehidratare. Este o suspensie orală, disponibilă sub forma de pliculețe, în farmacii, pe care o dizolvăm în apă și care asigură vitamine și minerale pe care noi le pierdem pe parcursul zilelor călduroase, când transpirăm mult. Este recomandată administrarea acestor săruri pentru toate vârstele, dar, în special, pentru cele aflate la extreme, respectiv copii și vârstnici.” mai explică medicul Loti Popescu.