Actualitate Agricultura acum

Vești proaste de pe câmp. Agricultorii sunt îngrijorați de calitatea grâului

Încă un an greu pentru agricultorii din Buzău. Seceta le strică din nou planurile fermierilor care se tem că nu-și vor scoate nici anul acesta banii cheltuiți pentru înființarea și întreținerea culturilor de toamnă. Cele mai mari probleme sunt la grâu. Potrivit specialiștilor producțiile sunt mici, iar calitatea grâului lasă de dorit.

Primele calcule făcute după recoltatul grâului nu sunt optimiste. Producția medie la hectar a fost de 3400 de kilograme.

”Producțiile nu sunt mulțumitoare, prețurile nu sunt nici ele bune, și calitatea grâului este slabă, în special se pretează pentru furaje nu și pentru panificație”, a spus Cosmin Florea, directorului Direcției Agricole Buzău.

Specialiștii spun că sunt mai multe cauze care au dus la calitatea proastă a grâului. În primul rând este vorba despre temperaturile mari din timpul verii și frigul de la început de primăvară dar și tehnologiile prost aplicate.

Pe de altă parte, spun agricultorii, porumbul și floarea soarelui arată mai bine. Potrivit lui Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, producția la porumb ajunge, în unele zone, și la 8 tone la hectar, iar la floarea soarelui se așteaptă până la 2.500 kilograme la hectar.

”Nu avem situațiile de anul trecut, dar avem probleme punctuale. Acolo unde nu avem irigații , producțiile nu sunt satisfăcătoare. De exemplu, la porumb avem de la 3 la 6 tone pe hectar. Nu sunt producții mari dar sunt bune față de anul trecut când am avut fermieri care nu au recoltat nimic. Unde au fost irigații, producțiile la porumb au urcat și până la 8 tone la hectar. De asemenea, avem și situații unde agricultorii au trimis deja înștiințări că au recoltele compromise din cauza secetei.

Producțiile nu au fost foarte mari nici la grâu și orz. La grâu avem 3400 de kilograme la hectar și la orz circa 4000 de kilograme la hectar.  Floarea soarelui stă mai bine față de anul trecut. Sperăm la o producție”, a spus Cosmin Florea.