Actualitate

Sindromul post-COVID, suferința tratată prin terapii naturale. Cabinetele de specialitate, pline de pacienți de toate vârstele. Depresia și oboseala, cele mai frecvente simptome (video)

Aproape 18.000 de buzoieni au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2,iar, din păcate, pentru mulți dintre ei, perioada de boală a fost una traumatizantă. Au dezvoltat o formă gravă de boală și au avut nevoie de internare, iar unii dintre ei chiar au ajuns și în momentul în care au avut nevoie de oxigen pentru a putea respira. Mulți au scăpat de virus. Peste 14.600, însă experiența COVID-19 le-a lăsat sechele. Specialiștii le-au numit generic ”sindromul post-COVID-19”, o ”suferință” care nu presupune dureri fizice însă care se manifestă prin depresie, oboseală.

Rodica Bădulescu, consultant în terapii naturale, a explicat, în direct la Focus News, despre această nouă categorie de pacienți , cei care au avut COVID și care acum apelează la astfel de terapii pentru a scăpa de simptomele post infecție pentru a putea reveni la viața de dinaintea bolii. O primă observație făcută de specialiști ar fi că oamenii sunt derutați de avalanșa de informații cu care se confruntă în fiecare zi de când a început pandemia și nu știu ce ar putea face în ajutorul lor: fie să nu se infecteze , fie, mai apoi, să treacă cu bine prin boală.

„Toată situația prezentă ne-a pus pe toți într-o situație delicată, pentru că ne-am confruntat cu o situație nouă. La un moment dat am fost foarte derutați cu toții, pentru că nu știam la ce să ne așteptăm, nici ce ne ajută. Acum avem la dispoziție, ca mecanism de apărare și vaccinul. Să ne gândim că anul trecut nu aveam vaccinul și așteptam cu nerăbdare să se găsească o soluție, să avem un ajutor real. Oamenii sunt încă foarte derutați, o parte din ei. Noi încercăm să-i ajutăm pe cât se poate, dar și pe ce-și doresc dumnealor. Știți ce se întâmplă, noi degeaba conștientizăm niște lucruri, încercăm să le transmitem mai departe, însă oamenii tot nu înțeleg anumite aspecte.” a prezentat Rodica Bădulescu.

”Tratamentul”, din cabinetul consultantului în terapii naturale începe cu o lungă discuție: consilierea. Așa, spune Rodica Bădulescu, s-a putut observa că tot mai multe persoane care au fost infectate cu acest virus au devenit vulnerabile din punct de vedere psihologic și emoțional. Pacienții, cu toate că s-au vindecat de boală, au rămas marcați de traumele provocate de aceasta. Cele mai afectate persoane, în mod surprinzător, au fost cele tinere, care din cauza bolii au rămas dintr-o dată fără nicio putere, lucru resimțit și după mai multe luni de la vindecare.

„Am întâlnit o categorie care a făcut tot ce li s-a recomandat, iar când i-am întrebat de ce au venit, au mărturisit că încă simt o slăbiciune în organism. Am întâlnit persoane care, din punct de vedere psiho-emoțional, au devenit foarte vulnerabile. Probabil, undeva în trecut aveau o sensibilitate, dar faptul că au trăit această experiență i-a lăsat cu o mare frică. Unii au avut experiența spitalizării, alții au fost pe oxigen și de acolo au această temere. Am întrebat un domn care vine la consiliere, ce anume l-a destabilizat atât de mult din punct de vedere psiho-emoțional, el a răspuns că faptul că atunci când vedea în jurul său oameni de salon pe oxigen, unii de abia respirau, alții mureau, nu putea să-și șteargă imaginile din minte. Ca vârstă am întâlnit de la adolescenți până la persoane trecute de 80 de ani. Spre surprinderea mea, am întâlnit persoane tinere și foarte tinere care, chiar și după câteva luni de la vindecare, acuzau oboseală extremă”, a explicat Rodica Bădulescu.

Din păcate, blocajele psihice în care sunt prinși pacienții îngreunează și tratamentul. În acest sens, se recomandă mai întâi să se scape de aceste blocaje, iar cea mai bună metodă este prin discuție.

„Nu trebuie făcute lucruri complicate, este suficient să îl scoți din blocajul în care sunt prinși, iar de cele mai multe ori reușim să îi scoatem din această zonă prin discuție. De cele mai multe ori, se întâmplă un blocaj în mintea lor și nu mai reușesc să iasă din această stare, iar familia și cei de aproape nu-i mai pot ajuta. Dacă nu trec de acest blocaj, nici tratamentul nu funcționează. Unii dintre ei încă nu pot accepta că au trecut prin acest episod, chiar dacă s-au protejat. Din păcate, nu știu să le dau o explicație în acest sens. Uneori ajung într-o descumpănire și parcă ar vrea să renunțe, iar eu le spun că nu aceasta este soluția, că trebuie să se protejeze în continuare și să apelăm la mecanismele de apărare care ne stau la dispoziție și din punct de vedere medical, dar și din alte puncte de vedere și să căutăm în tot contextul acesta de nebunie să ne vedem de viață și să ne adaptăm la situația care este”, a spus Rodica Bădulescu, consultat în terapii naturale.