Actualitate

”Sistemul centralizat de încălzire nu este rentabil!” Sute de apartamente vor fi debranșate. Ce se întâmplă cu prețul gigacaloriei

Sistemul centralizat de încălzire al municipiului Buzău nu este rentabil nici după reorganizare! Abonații noii societăți înființate în vara anului trecut, respectiv RAM Termo Verde, au continuat să se debranșeze, iar pierderile au continuat să crească ajungând până la două milioane de lei. În aceste condiții, nici pentru iarna viitoare nu se anunță vremuri mai bune. Actuala conducere a societății RAM Termo Verde a anunțat astăzi, în exclusivitate pentru Focus FM și șansanews.ro, că urmează un nou val de debranșări forțate ceea ce înseamnă că numărul apartamentelor ce vor primi apă caldă și căldură prin sistemul centralizat de încălzire va fi, din nou, redus. Singura veste bună, anunțată deocamdată doar la nivel declarativ, o reprezintă faptul că prețul gigacaloriei va rămâne nemodificat și pentru sezonul rece 2021-2022.

În ciuda modificărilor operate în vara anului trecut pentru ca municipiul Buzău să aibă un sistem centralizat de încălzire rentabil, iar buzoienii încă racordați la rețeua de termoficare a orașului să primească apă caldă și căldură în condiții optime, furnizarea energiei termice  continuă să fie o mare problemă pentru autoritățile locale. Situația a fost repusă astăzi pe tapet chiar în timpul ședinței Consiliului Local, când pe masa aleșilor locali a ajuns proiectul ce viza aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli a noii societăți RAM Termo Verde, cea care începând cu sezonul rece 2020-2021 a preluat activitatea fostei societăți ce asigura furnizarea agentului termic în municipiul Buzău. Cel care a atras atenția asupra cheltuielilor foarte mari cu asigurarea subvenției către populație dar și asupra pierderilor care au ajuns la 2 milioane de lei a fost consilierul USR PLUS, Irinel Cârstea.

”Încă de când aţi vrut să vă despărţiţi de Ecogen, am  venit cu o propunere la dumneavoastră, cu o propunere de subvenţionare al centralelor pentru cetăţenii municipiului Buzău, astfel încât să evităm chetuilelile inutile într-o nouă firmă, o nouă companie a Consiliului Municipal Buzău în care cheltuim bani şi atât.  În fiecare an, subvenţia de la Primăria municipiului Buzău este în jur de 6 milioane. Pierderile la companie au ajuns deja la 2 milioane de lei. În aceste condiții, dacă facem un calcul simplu la 4.206 apartamente înmulţit cu 6 gigacalorii (consumul mediu) înmulţit cu 250 de lei ( subvenţia pe care o dăm către Ram TermoVerde) ar rezulta undeva la 6 milioane de lei. În 3 ani de zile, am amortizat absolut toate subvenţiile, toate investiţiile în centralele de apartament sau mai bine, în centrale de cartier sau de bloc. Astfel, evităm pe termen mediu şi lung o gaură în bugetul municipiului Buzău. Nu este sustenabilă această companie . Vom avea un preţ mai mare la gaze pentru că furnizorii am văzut că nu sunt eligibili pentru un preţ scăzut, aşa că gicacaloria din iarnă se va scumpi. Vă rog frumos să luaţi în calcul, resistemalizarea companiei Ram Termo Verde”, a spus Irinel Cârste, consilier local.

Primarul Constantin Toma i-a dat dreptate și chiar a dezvăluit noi probleme cu care s-a confruntat în această iarnă noua societate. Este vorba despre Spitalul CFR și blocurile ANL, unde, pentru a se aigura apă caldă și căldură, au fost făcute eforturi foarte mari, cu costuri uriașe.

” Sunt de acord. Asta și facem în permanență. Amintiți-vă de 6 milioane de lei, care înseamnă un milion și ceva de euro, când am venit în 2016 subvenția era de 10 milioane de euro la un buget al Primăriei de vreo 40 de milioane de euro, 25 la sută se ducea numai aici. Am definit aici, cu fostul Consiliu, acele insule care au rămas în Buzău unde sunt multe persoane încă branșate. Față de situația de atunci s-au mai debransat și probabil se vor mai debranșa și acest număr scade natural, dar nu putem dintr-o dată. S-au luat măsuri deosebite în sensul subvenționării  achiziției centralelor dar nu putem decât pentru persoanele defavorizate. S-a mers pe o idee să se acorde până la 7 mii de lei, între 3.500 și 7.000 de lei,  în functie de veniturile pe membru de familie.   Au fost 800 și ceva de persoane, această subvenție  se dă în continuare  și dacă mai apar o să mai ajutăm. Dar unde rămâne câte un apartament sau un agent economic este evident că se va debranșa tot blocul”, a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, în ședința Consiliului Local.

Nou val de debranșări, anunțat la RAM Termo Verde

Din păcate, problemele sistemului centralizat de încălzire sunt mult mai mari și, potrivit unei declarații făcute, în exclusivitate pentru Focus FM și sansanews.ro, Geani Matei, actualul director interimar al RAM Termo Verde, a dezvăluit faptul că este luat în calcul un nou val de debranșări forțate, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

”Va mai fi o reoganizare pe CT 4 Dorobanți dar și la blocurile ANL. La cele patru blocuri ANL energia termică va fi asigurată fie prin centrale proprii de apartament, montate pe banii Primărie, și altele printr-o centrală zonală. Deci, cele patru blocuri vor fi debranșate de la sistemul centralizat și va mai fi o reorganizare și pe zona Dorobanți, unde avem distanțe mari pentru furnizarea energiei termice și a apei calde, deci avem pierderi. Acolo probabil 300-400 -500 de apartamente vor fi notificate că din octombrie nu vor mai primi energie termică. Asta înseamnă că în iarna 2021-2022 vom intra cu 3600-3700 de apartamente”, a spus Geani Matei, director economic cu prerogative de director general interimar din mai 2021, după ce Dorin Lețea a renuțat la postul de director. 

Decizia este luată din cauza pierderilor foarte mari ale societății, Geani Matei recunoscând că nici noua formulă găsită de Primăria Buzău de a furniza agent termic locuitorilor abonați la rețeaua de termoficare a orașului nu este rentabilă.

”Mai deservim 4.200 de apartamente. Sistemul nu este rentabil. Sunt rentabile cele care fac cogerare, în principal energie electrică. Din păcate sistemul de la Buzău este vechi. Nu facem cogenerare de niciun fel și când vine sezonul de vară, respectiv 1 mai-1 octombrie, indiferent de strategia pe care am aplica-o sau cât de bine am administra noi societatea, la final tot avem pierderi, și avem pierderi mari”, a spus Geani Matei.

Prețul gigacaloriei rămâne neschimbat

În multitudinea de vești proaste, buzoienii primesc totuși și un anunț care să-i linișteaptă, cel puțin pentru moment. Prețul gigacaloriei rămâne neschimbat pentru iarna viitoare.

 ”Subvenția se va da în continuare. Dilema este dacă se va da de la UAT sau de la Guvern. Deja ni s-au cerut niște situații de la Guvern și este posibil să vină de acolo, dar dacă nu se va întâmpla acest lucru, oricum va fi acordată de la Consiliu Local. Asta înseamnă că prețul gigacaloriei va rămâne pentru populație nemodificat”, a anunțat Geani Matei.

Rămâne însă de văzut în ce condiții va fi asigurată apa caldă și căldura în sezonul rece 2021-2022 și la preț. Sunt lucruri ce vor fi puse la punct în lunile ce urmează.