Buzăul nu a fost niciodată într-o criză sanitară atât de gravă. E cel mai greu moment de la debutul pandemiei de coronavirus. Autoritățile încearcă să identifice soluții pentru a mai reduce din presiunea de pe spitalele care sunt supraaglomerate de bolnavi COVID, însă situația pare a fi fără ieșire.
În fața valului de bolnavi infectați cu coronavirus care ajung la spital în stare foarte gravă, cu afectare pulmonară mare, uneori ireversibilă, autoritățile județene caută tot felul de soluții. E nevoie de locuri unde bolnavii să fie internați, tratați și să primească oxigen, dacă nu mai pot respira. Zilele acestea, conducerea Spitalului Județean analizează posibilitatea amenajării a încă 10 paturi pentru bolnavii COVID în secția de Dermato Venerice de pe Gârlași. Soluția nu este însă una salvatoare pe deplin, pentru că cea mai mare nevoie în acest moment e de paturi în Terapie Intensivă, locuri care nu pot fi nicidecum amenajate peste noapte.

„Vom încerca să mai suplimentăm 10 paturi. Încearcă domnul manager al spitalului să depășească orice limită, în sensul de a extinde, de a găsi soluții și tot încercăm să ne reinventăm, de la zi la zi să găsim soluții care să ne aducă într-o zonă rezonabilă. Vom încerca să mai facem 10 paturi la Gârlași, dar, din păcate, orice pat inventăm noi acum sunt paturi pentru situații care nu impun o asistență medicală majoră. Cazurile, în majoritatea lor covârșitoare, care ajung acum în prezentare, sunt cazuri foarte grave, cu afectări pulmonare foarte mare, cazuri care necesită internare pe paturi de ATI. La ora aceasta, oricât de sinistru ar suna, realitatea este că paturile de ATI se eliberează doar pe cale naturală,” a declarat prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, luni seară, în emisiunea Sens Direct de la Focus TV.
În lipsa locurilor în spitale, bolnavii COVID așteaptă cu zilele în curtea Spitalului Județean. Unii sunt în salvări, alții în mașini personale. Au venit de teama de a nu muri acasă și așteaptă răbdători în curtea spitalului să fie eliberat un loc pentru a fi preluați și spitalizați.
„Din păcate situația este dramatică. Practic, acești pacienți din ambulanțe, din mașini proprii și din containerele din curtea spitalului, în statistici, ei apar în așteptare în UPU, dar, de fapt, ei sunt în curtea spitalului. După părerea mea, Buzăul n-a fost niciodată într-o situație atât de gravă, din punct de vedere medical”, a mai declarat prefectul de Buzău.
La acest moment, în curtea Spitalului Județean sunt blocate 10 salvări cu pacienți COVID care așteaptă eliberarea unui pat pentru a preda bolnavii și a merge să preia alții. Sunt sute de persoane care așteaptă salvările de zile bune, fie pentru testarea la domiciliu, fie pentru a-i duce la spital, însă acestea sunt blocate în curtea spitalului. E o situație cum nu a fost vreodată și Doamne ferește și de vreun accident cu victime multiple ori de altă situația care să necesite un număr crescut de ambulanțe și echipaje medicale.

„În momentul de față, sunt blocate în curtea Spitalului Județean 10 ambulanțe, cu pacienți COVID în ele. Avem pacient de duminică, avem pacient chiar de sâmbătă care așteaptă în ambulanță. Sunt multe solicitări în așteptare. Nu ne putem desfășura activitatea între spital, datorită faptului că nu ne sunt preluați pacienții, se așteaptă cu ei în ambulanțe, în curtea spitalului. Ne dorim să ajungem la toți pacienții, dar din păcate nu putem. Foarte muți pacienți în stare foarte gravă, desaturați, așteaptă ca ambulanța să ajungă la ei. Nu mai spun de testări, că avem peste 150 de testări în așteptare,” a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Buzău, asistent șef Rodica Corneci.
Marți, la Buzău sunt raportate 140 de cazuri noi de COVID și o reinfectare, dar și 11 decese în rândul bolnavilor cu coronavirus.
Adaugă comentarii