Actualitate SĂNĂTATE

SITUAȚIE CRITICĂ LA AZILUL DIN COSTEȘTI! Aproape toți beneficiarii au luat coronavirusul

Aproape toți bătrânii din azilul de la Costești au fost infectați cu coronavirus, ceea ce face ca situația să devină dramatică. 23 de bătrâni dintr-un total de 35 au fost confirmați până acum cu infecție cu COVID-19. De asemenea, aproape jumătate din personal a contactat noul virus.

Primul caz de coronavirus la Costești a fost depistat în urmă cu circa o săptămână. Atunci, un bătrân de 91 de ani, beneficiar al unității, a murit în azil, la scurt timp de la momentul la care a primit vestea că are COVID -19. De atunci, aproape zilnic au fost înregistrate cazuri noi. Virusul s-a răspândit atât în rândul bătrânilor din cămin cât și în rândul angajaților care îi îngrijesc pe beneficiari. Numai duminică seară, 8 bătrâni în cazul cărora testele au fost pozitive, au fost preluați cu ambulanțele și transportați la spital. Cazuri noi au apărut și în rândul personalului, astfel că luni sunt 33 de cazuri de coronavirus la Costești, 23 de beneficiari și 10 angajați.

“Tot apar cazuri și la beneficari și la personal. Duminică seară, 8 bătrâni au fost duși la spital. Au fost testați toți beneficiarii și au mai apărut 8 cazuri. Așa că au venit ambulanțele și i-au luat la spital. Dar sunt fără simptome sau slab simptomatici.”, a declarat pentru șansanews.ro, viceprimarul din Costești, Nicolae Gioabă.

În fața situației critice, cu aproape toți beneficiarii bolnavi dar și jumătate din angajați, autoritățile locale încearcă să angajeze personal pentru căminul de bătrâni din Costești, măcar pe perioada stării de alertă.

“Noi încercăm acum să mai angajăm un asistent și o infirmieră pentru că stăm foarte rău la capitolul personal. Avem 10 pozitivi din 22.”

Situația este destul de gravă în condițiile în care nu există un medic care să-i supravegheze pe cei 11 bătrâni rămași în azil, ci o singură asistentă care ține zilnic legătura cu DSP și anunță orice schimbare a stării de sănătate a asistaților.

“La ora actuală, toți beneficiarii pozitivi sunt internați la Râmnicu Sărat, așa că liniștea noastră este mai mare. Am reușit să facem să rămână în acea unitate pe perioadă nedeterminată singura asistentă rămasă validă din punct de vedere al statutului virusologic și cu care ținem permanent legătura. Este o unitate greu de monitorizat pentru că este privată și de coordonator de centru și de asistență medicală calificată, adică medic, iar la ora aceasta există un singur asistent care poate desfășura activitatea. Riscurile sunt în continuare foarte mari. Faptul că vorbim de două-trei ori pe zi cu asistenta, pentru că ea ne anunță ori de câte ori i se pare ceva suspect, tot e foarte bine.”, a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

Cât privește declarațiile autorităților locale conform cărora DSP nu ar fi testat la timp personalul, medicul Carmen Scîntei a declarat:

“Noi am informat toate unitățile din teritoriu că noua metodologie prevede că fiecare unitate a devenit responsabilă de recoltarea periodică a acestor teste pentru verificarea personalului  și a asistaților, noi, ca DSP, asigurând doar tampoanele de exudat, deci materialul, și executând proba. Cei de la Costești au înțeles că trebuie să ne deplasăm noi și să recoltăm. La ora aceasta noi avem foarte puține persoane, și nu avem sau nu aveam calitatea sau obligația de a ne deplasa în acea unitate.”