Actualitate SĂNĂTATE

Situație din ce în ce mai dificilă din cauza numărului mare de infectări cu SARS CoV-2. Spitalul Județean este supraaglomerat, ambulanțele așteaptă chiar și 14 ore în curtea unității

Spitale sufocate de pacienți COVID, ambulanțe blocate ore întregi la Unitatea de Primire Urgențe. Este situația care se înregistrează la cel mai mare spital din Buzău, unitate care se confruntă zilnic cu zeci de pacienți pozitivi, de toate vârstele, de la bebeluși la adulți, mulți dintre ei în stare gravă.

Valul 4 a adus în saloanele Spitalului Județean mult mai mulți bolnavi decât în valurile precedente. Motiv pentru care locurile din saloanele COVID au fost suplimentate, însă, în zadar. Numărul bolnavilor care au nevoie de internare este mult mai mare. De exemplu, miercuri după amiază, în secțiile Spitalului Județean erau internați aproape 120 de pacienți. Asta în timp ce alți 15 așteptau la UPU să fie găsit un loc și pentru ei.

“Cele 68 de paturi declarate pentru pacienții COVID nu au mai fost suficiente. De o săptămână, am suplimentat cu încă 20 de paturi la Pneumologie. Am ajuns la 88 de locuri. Dar, avem 118 pacienți internați la Județean. Acest lucru se poate datorită faptului că zonele dedicate inițial suspecților de COVID au fost transformate complet în COVID. Iar pe lângă cei internați, miercuri după amiază, în UPU erau 18 pacienți pozitivi, dintre care 15 aveau nevoie de internare”, a declarat la Focus Tv, managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian.

Acest val de pacienți face ca și Serviciul Județean de Ambulanță să se confrunte cu o situație nemaiîntâlnită. Din cauza aglomerației din spital, ambulanțele care aduc  alți pacienți sunt nevoite să aștepte ore în șir în curtea spitalului până când bolnavul pe care îl transportă ajunge pe mâna medicilor.  Și nu vorbim de o oră, două, ci chiar și de 14 ore de așteptare.

“Ultima ambulanță, de exemplu, a stat până în dimineața aceasta 14 ore și jumătate, din incapacitatea fizică a UPU de a primi pacienți. Ne descurcăm, dar avem și foarte multe solicitări în așteptare, în general teste.  Nu am avut probleme foarte mari din cauza lipsei de ambulanțe dar ne putem aștepta oricând să se întâmple ceva și ambulanțele să fie blocate în UPU. Funcționăm cu 20 de echipaje de tip B2, și unul de tip C, pe 12 ore. Ambulanțe ar fi, dar problemele, stiți care sunt, blocajele”, spune Rodica Corneci, de la SAJ Buzău.

Grav este că nu sunt semne că situația se va îmbunătăți în curând, fiind înregistrate sute de noi îmbolnăviri în fiecare zi. Numai miercuri, 13 octombrie, la Buzău au fost raportate 244 cazuri noi de infectare și 2 cazuri de reinfectare cu noul coronavirus.