De la o extremă, la cealaltă. Dacă anul trecut centrele de transfuzii sanguine din țară se confruntau cu crize de sânge și lansau apeluri după apeluri pentru a-i determina pe oameni să doneze lichidul de care depinde viața celor din spitale, acum situația este cu totul alta. Zilnic, la ușile centrelor se prezintă zeci sau chiar sute de donatori. Motivul: valoarea crescută a tichetelor acordate celor care donează sânge, și anume 280 lei de la 67 lei, cât se acorda până acum.
La Buzău, începutul anului 2024 a adus o situație inedită. Chiar și peste 100 de persoane s-au așezat la rând să doneze sânge, ceea ce nu s-a mai întâmplat de mult timp. Anul trecut, de exemplu, reprezentanții centrului au străbătut județul în căutare de donatori, pentru că la centru abia dacă ajungeau 20 de persoane într-o zi.
“ Anul trecut ne-am bazat foarte mult pe colectele mobile având în vedere că adresabilitatea la centru era foarte mică. La începutul lui 2024 am avut în jur de 45 de donatori în prima zi, 69 în a doua și 111 în a treia. Astăzi deja am restricționat la 60-70 de donatori, cu restricții pe grupa unde avem încă stoc excedentar”, a declarat, pentru șansanews.ro, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, Adriana Crăciun.
În contextul majorării valorii tichetelor acordate donatorilor, holurile centrului au devenit arhipline. Ceea ce a determinat conducerea Centrului de Tranfuzie Sanguină Buzău să ia măsuri pentru că stocurile de sânge sunt deja foarte mari. Astfel, începând de săptămâna aceasta, numărul donatorilor este restricționat.
“Odată cu începutul anului și cu mărirea cardului de tichete de la 67 lei la 280 lei, avem foarte mulți donatori. Pentru noi este, însă, o problemă pentru că avem nevoie ca în fiecare zi să ne gestionăm stocurile. Având în vedere că de data aceasta stocurile sunt foarte mari, cererea nu este atât de mare pe măsura stocurilor, vom fi nevoiți să restricționăm donarea, mai întâi într-o perioadă limitată. Încercăm de mâine să restricționăm la un număr de aproximativ 60-70 de donatori pe zi. Donatorii vor primi bonuri de ordine, iar în funcție de stocuri, s-ar putea ca pe anumite grupe, și în special pe grupa 0 RH pozitiv, să restricționăm pe o perioadă de timp donarea.”
Toate aceste măsuri sunt necesare pentru a evita stocuri foarte mari, sau chiar expirarea unor pungi cu sânge, explică directorul Adriana Crăciun.
“Este important pentru noi să recoltăm sânge pe baza stocului și a cererilor pe care le avem. Ar fi păcat să rebutăm o pungă de sânge, care știm cât este de valoroasă.Drept urmare, rog donatorii buzoieni să înțeleagă că aceste măsuri sunt luate doar pentru a putea să ne gestionăm stocurile în funcție de cereri. Foarte important este și să facem acele produse speciale, de exemplu trombocitele, și în special produsele de afereză, aceste produse vor avea întâietate pentru că există cerere foarte mare pentru ele atât în spitalele din Buzău, cât și în cele din București pentru pacienții cu leucemie.”
… dacă e sânge de vaccinat a pus-o cel căruia i se va face transfuzie!…uite așa se împrăștie spike-ul…. nici nu mai e nevoie să se vaccineze cu mRNA bizonianul!…