Actualitate

Urmează cea mai geroasă noapte! Ce măsuri iau autoritățile în condiții extreme

Iarna a revenit în forță, mai ales în zona estică a țării, iar meteorologii anunță că la noapte va fi cea mai rece noapte din acest sezon rece, de până acum. Va fi ger, iar în unele zone temperaturile ar putea să scadă până la -20 de grade Celsius.

De altfel, și azi au fost temperaturi negative. La ora 13.00, de pildă, în mai multe localități din județul Buzău erau temperaturi negative. Erau -3 grade la Rm. Sărat și -8 la Bisoca. În municipiul Buzău, termometrele indicau 0 grade. Cel mai cald era, la ora 13.00, la Pătârlagele, unde se înregistrau 3 grade.

Dată fiind evoluția vremii, dar și prognoza meteo, ministrul Energiei,  Sebastian Burduja, a convocat o ședință a comandamentului energetic de iarnă, în urma căruia să se ia măsuri astfel încât să nu existe probleme.

Gerul vine și trebuie să fim pregătiți. Am convocat ședința comandamentului energetic de iarnă și vom face tot posibilul să nu fie niciun fel de probleme. Totuși, în eventualitatea unor condiții meteorologice extreme, în urma cărora veți rămâne fără curent, sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă păstra casa caldă, pentru a crește temperatura corpului și pentru a rămâne în siguranță. Important: dacă liniile electrice sunt rupte, nu le atingeți, țineți familia și animalele de companie departe. Raportați liniile întrerupte companiei de utilități!”, a scris ministrul liberal pe Facebook.

De altfel, acesta vine și cu o serie de sfaturi utile, care se regăsesc într-un ghid realizat de curând de președintele Asociației Energia Inteligență, Dumitru Chisăliță. Ghidul respectiv a fost realizat după ce episodul anterior de ninsori și viscol, din noiembrie anul trecut, a lăsat mii de locuințe fără energie în zona de sud-est a țării. Ghidul poate fi consultat AICI.