Actualitate SĂNĂTATE

Situații dramatice în plină pandemie. Trupurile pacienților decedați din cauza COVID zac cu zilele la Morgă. Rudele acestora, în izolare sau carantină, nu se pot pregăti de înmormântare

Numărul tot mai ridicat de infectări cu noul coronavirus a obligat responsabilii Spitalului Județean Buzău să facă schimbări importante la nivelul unității pentru a putea crește capacitatea de internare. Pe de altă parte, însă,a fost nevoie de schimbări și la Serviciul de Medicină Legală. Pentru a nu pune în pericol aparținătorii pacienților decedați în spital, au fost create circuite separate inclusiv la nivelul acestui serviciu.

„Din nefericire, avem un număr crescut de pacienți decedați cu COVID, pe lângă ceilalți pacienți. Noi de la înființarea Ordinului legat de separarea pacienților decedați cu COVID, pentru a nu fi amestecați cu ceilalți decedați, am făcut la nivelul spitalului o morgă separată pentru pacienții pozitivi, astfel încât să fie circuite separate, să nu expunem aparținătorii pacienților non-COVID cu cei COVID”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian.

La Buzău, însă, aproape că nu trece zi fără să fie înregistrate decese în rândul bolnavilor COVID. Ceea ce face să apară probleme la nivelul SML. Mai mult, se înregistrează și situații de-a dreptul dramatice. Au fost cazuri în care trupul unui pacient decedat în urma contractării coronavirusului nu a putut fi ridicat de la Morgă de familie zile întregi pentru că nu avea cine să facă acest lucru. Rudele pacientului decedat se aflau în izolare sau în carantină, motiv pentru care nu se puteau prezenta să ridice trupul neînsuflețit și să se pregătească pentru înmormântare.

„Sunt persoane care nu pot veni și ne anunță că vin după 48 de ore, până își organizează toate cele necesare. Se întâmplă să fie situații foarte critice, mai ales la pacienții pozitivi. Ni se întâmplă lucrul acesta, în ultima perioadă, destul de des, în care familia este toată carantinată și nu pot să ridice decedații. Legea spune că, după 24 de ore, la pacienții pozitivi, ar trebui să vină să fie ridicați. Și aici avem o problemă, dar nu e o problemă de legislație. Cei carantinați nu au voie să părăsească domiciliul, sau dacă sunt pozitivi, cei din familie n-au cum să ridice decedatul, și atunci noi trebuie să-l păstrăm până când se găsește o soluție.”

Numai în ultimele 24 de ore, la Buzău, au fost raportate 5 decese. Astfel, de la debutul pandemiei, la Buzău au fost înregistrate 518 decese în rândul bolnavilor COVID-19.