Actualitate Agricultura acum

Soiul de usturoi ”Benone”, producție record! Zeci de tone vor fi vândute în supermarket. Cum îl deosebim de importuri

sursa foto: Adevarul de Buzau
sursa foto: Adevarul de Buzau

Toamna se adună recolta, iar pentru fermierul din comuna Râmnicelu care cultivă usturoiul botezat după îndrăgitul interpret de muzică populară, Benone Sinulescu, anul a venit cu o producție record. Peste o sută de tone de usturoi a recoltat Valentin Jecu, iar în câteva săptămâni va începe și vânzarea. Legumicultorul va comercializa doar jumătate din producție, restul o va pregăti pentru anul viitor, când vrea să crească suprafața cultivată. ”Usturoiul ”Benone” este la mare căutare”, spune Valentin Jecu motiv pentru care la anul vrea să înființeze 20 de hectare, față de 15 cât a avut anul acesta.

A fost recoltă bogată la Râmnicelu. Aproape 7 tone la hectar, adică o cantitate atinsă doar în urmă cu doi ani. Usturoiul ”Benone”, omologat anul acesta și botezat după cunoscutul interpret de muzică populară, se află acum la uscat, etapă în care leguma capătă rezistență, astfel încât să poată fi păstrat până la iarnă.

”A fost o recoltă peste așteptările mele. Am avut o producție între 5 și 7 tone la hectar. De doi ani de zile nu am mai recoltat această cantitate. Toată suprafață a fost cultivată cu soiul Benone, aflat la primul an de la omologare”, a spus Valentin Jecu, legumicultor din Râmnicelu.

Valentin Jecu a produs usturoi, anul acesta, pe o suprafață de peste 15 hectare de teren, iar asta înseamnă o producție totală de peste o sută de tone. Totuși, producătorul spune că va comercializa doar o parte, restul o va păstra ca sămânță pentru anul următor când are în vedere să crească cu cinci hectare suprafața cultivată cu usturoi.

”Pentru vânzare am pregătite 50 de tone, iar diferența o voi păstra reînființarea culturii de anul viitor. Vom crește progresiv suprafața cultivată cu usturoiul Benone. Anul viitor vom avea 20 de hectare, față de 15 cât am avut anul acesta. Este un usturoi la mare căutare. Chiar nu îmi fac probleme că nu voi avea unde sau cui să-l vând”, a mai spus Valentin Jecu.

Usturoiul ”Benone” va ajunge către consumatori începând cu luna octombrie. Totuși, Valentin Jecu a mărturisit că nu îl va da intermediarilor. Are deja contract semnat cu un mare lanț de magazine .

Usturoiul cultivat de Valentin Jecu are calități deosebite. Are un gust dulce-acrișor-iute și spune Valentin Jecu, chiar dacă este mai mic și nu la fel de aspectuos ca cel din import, calitățile usturoiului ”Benone” sunt unice.

”Calitățile sunt unice  care nu se regăsesc la niciun alt soi de usturoi din lume. Are un gust unic, dulce-acrișor-iute”, a subliniat Valentin Jecu.

Buzăul este cunoscut ca fiind județul cu cel mai mare număr de cultivatori de usturoi, iar cei mai mulți vin din comuna Râmnicelu. Totuși, până acum usturoiul ”Benone” este cultivat doar de Valentin Jecu, el fiind cel care a recuperat acest soi vechi de usturoi și împreună cu Costel Vânătoru, cercetător de la Stațiunea Legumicolă Buzău, a reușit să-l omologheze după numele marelui interpret de muzică populară. În 2021, Buzăul a avut 146 de legumicultori care au cultivat usturoi și au primit subvenție de la stat prin programul ”Usturoiul”, astfel că județul a primit peste 21% din subvențiile alocate la nivel național.