Actualitate

Solidaritate fără margini. Un pictor cunoscut scoate la licitație o lucrare valoroasă pentru a-i ajuta pe copiii din Ucraina

Tată și bunicul unui copilaș de doar doi ani, un pictor român, stabilit în București dar căsătorit cu o buzoiancă, nu poate rămâne indiferent la drama copiilor din Ucraina. Imaginea micuților înfrigurați, ghemuiți în brațele mamelor, de mână sau în cărucioare îi stârnește emoție și lacrimi aproape fără încetare. Petre Chirea, artist independent și colaborator al Muzeului Municipal ”Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat, a decis să scoată la licitație una dintre lucrările sale, iar banii să fie donați copiilor fugiți din calea războiului.

”Am un nepoțel de doi ani și când mă trezesc dimineață și mă uit la televizor să văd ce s-a mai întâmplat în Ucraina și când văd copiii în ger că suferă și nu le poți explica ce se întâmplă sunt topit. Sunt într-o empatie totală și mă gândesc că bănuții aceștia care vor ajunge la ei, oricât de puțini, i-ar putea ajuta. Această lucrare vreau să o dau cuiva pe orice sumă. Eu nu vreau bănuții, să se ducă la copilașii care tremură de frig”, a spus pentru sansanews.ro Petre Chirea.

Lucrarea se numește “Grădina dragostei” și a participat la expoziția online “Dragobetele sărută fetele”, organizată de Muzeul  Municipal ”Ocatvian Moșescu” din Râmnicu Sărat. Tabloul care are ca dimensiuni 80 de centimetri pe 80 redă, prin combinația de culori, suferința trăită de ucraineni în aceste zile de război dar și speranța care trebuie să le rămână pentru a putea depăși cu bine aceste vremuri grele.

”Este vorba despre dragoste la modul general. Și, ideea asta de albastru înseamnă o formă de speranță, cu galbenul și roșul redau suferința. Crenguțele de cireș din lucrare reprezintă o formă de speranță”, a mai spus Petre Chirea.

Până acum, pictorul a primit o ofertă de 50 de euro, însă autorul lucrării a spus ca va mai aștepta în speranța că vor fi persoane care vor oferi mai mult tocmai pentru ca donația care va ajunge la copiii din Ucraina să fie cât mai mare. Bănuții vor ajunge la copii prin prin intermediul Asociației “Salvați Copiii”.

Lucrarea ”Grădina Dragostei” valorează câteva sute de euro, însă autorul spune că o va da cu dragoste pe orice sumă, chiar dacă va fi mai mică decât cea cu care ar putea să o vândă.

Petre Chirea este artist vizual și membru al Uniunii artiștilor plastici, absolvent UNARTE București.