Actualitate SĂNĂTATE

Solidaritate în pandemie. Concentratoare de oxigen și alimente, donate Spitalului Smeeni

În plin val 4 al pandemiei, cel mai dur de până acum, dorința de a ajuta este tot mai des întâlnită. În sprijinul cadrelor medicale aflate în linia întâi în această bătălie sar tot mai multe persoane, de la autorități până la oameni de afaceri, polițiști și simpli cetățeni.

Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Cronice Smeeni, o unitate suport COVID care primește de scurtă vreme pacienți infectați cu SARS CoV-2 cu forme ușoare sau cel mult medii de boală, au primit, în ultima vreme, ajutoare nesperate. După ce au încercat, fără succes, să obțină fonduri guvernamentale pentru achiziția de concentratoare de oxigen, atât de necesare în această perioadă, în care majoritatea pacienților au nevoie de ajutor pentru a putea respira și pentru a continua lupta cu nemilosul virus, mai mulți oameni de afaceri din județ au sărit în sprijinul medicilor și asistentelor. Firma fostului prefect Silviu Iordache, dar și DUCTIL Buzău, precum și primarul din Scutelnici au contribuit pentru achiziționarea de noi concentratoare de oxigen.

medic Celine Toader

“Am accesat niște fonduri guvernamentale care ne-au asigurat o dotare extraordinară printre care un RMN, ecografe mobile, camera cu presiune negativă. Am cerut și concentratoare de 10L, dar nu ni s-au aprobat atunci. Așa că am făcut eforturi să achiziționăm în momentul de față când este mai greu de găsit pe piață, totuși am găsit, și am găsit și sponsori. Trei  au fost sponsorizate de un agent economic, Panosol, iar zilele trecute Ductil SA ne-a făcut surpriza să ne mai sponsorizeze unul. E un fenomen surprinzător și plăcut, ne simțim și noi în siguranță, nu doar pacienții ”, a declarat la Focus TV directorul medical al Spitalului Smeeni, medicul Celine Toader.

Fiecare contribuie cu ce poate, la Smeeni. Recent, polițiștii din Glodeanu Sărat au pus mână de la mână și au cumpărat legume numai bune pentru conservat, ce vor ajunge la iarnă pe masa pacienților. Cu banii astfel economisiți, conducerea spitalului va achiziționa diverse lucruri necesare în unitate.

“E un sprijin deosebit în condițiile în care resursele financiare sunt limitate și le putem folosi în altă parte acum. De exemplu, pentru achiziționarea soluțiilor perfuzabile, că depozitele anunță din când în când că nu mai au. Toată lumea cere și trebuie să fi cu arma la picior, să faci comanda din timp și să faci și plata la timp.”

Valul de solidaritate îi ajută enorm pe pacienți dar și pe angajații spitalului. Medicii și asistenții simt că nu sunt singuri în această bătălie, ceea ce le dă putere de luptă.

“Cred că spiritul de solidaritate s-a aprins și în sufletul lucrătorilor sanitari de la noi din spital pentru că se simt bine știind că pun umărul la rezolvarea unei probleme deosebite, nu au fost reacții negative. Toți sunt doritori să facă treabă bună și sunt foarte fericiți când pacienții ies din starea critică. Sunt mulțumiți că au succes în terapia cazurilor.”

Director medical Sp. Smeeni,medic Celine Toader

La Spitalul de Boli Cronice Smeeni sunt internați 23 de pacienți, cu forme ușoare și medii de boală.