Actualitate POLITICĂ

Sub ce auspicii se va închega alianța PNL-PSD la Buzău. Romașcanu ”Nu vom fi fratele mai mare, dar plecăm de la o realitate!”, Pufu: ”În CLM Buzău, ne vom opune când vom considera”

În timp ce, la București, liderii PNL și PSD negociază strâns condițiile unui parteneriat politic pentru o guvernare comună, în teritoriu, lucrurile nu au ajuns nici măcar în faza  tatonărilor, cu toate că există foarte multe întrebări în legătură cu modul în care viitorii aliați vor reuși să își sincronizeze pașii într-o direcție politică comună. Există, totuși, unele indicii că și în plan județean politicienii celor două formațiuni se pregătesc de discuții și încearcă să își creeze cadrul favorabil acestora.

Nu mai departe de ieri, senatorul Lucian Romașcanu, lider interimar al PSD Buzău, a postat un mesaj pe contul său de Facebook, în care arată, cu cifre și statistici, eșecul guvernării PNL alături de USR și UDMR. Pentru că o astfel de mișcare politică te duce cu gândul la o încercare de a crea un avantaj de negociere, în cadrul unei intervenții live, la postul Focus TV, liderul PSD Buzău a fost întrebat dacă formațiunea sa, va intra, la Buzău, într-o alianță, de pe poziția de frate mai mare.

”Ca realitate, lucrurile sunt foarte clare și puteți lua, în paralel cu noi, și 100 de cetățeni ca să vă confirme ce am scris eu… Nu suntem frate mai mare, suntem un partid serios care de 30 de ani activează în politica românească, vreo 15 a fost la guvernare și, de fiecare dată după ce a guvernat dreapta, am venit și am reașezat lucrurile. Nu uitați după PDL, nu uitați după PNL, nu uitați după Cioloș, în 2016! Restul sunt interpretări și fiecare este liber să le facă, dar este evident că, undeva, contribuția partidului social-democrat, dacă va fi să intre la guvernare, va fi mai importantă și în beneficiul oamenilor” a răspuns senatorul social-democrat.

De partea lor, nici liberalii nu par dispuși să intre cu capul plecat în noua formulă politică . De pildă, în Consiliul Local Municipal, unde social democrații au majoritate,  liberalii vor continua să facă opoziție, când va fi cazul. ”Nu vom tăcea atunci când vom avea de votat proiecte în care nu credem”, a spus, la Focus Tv senatorul PNL Vladu Pufu, președinte al Organizației Municipal PNL Buzău:                                             

„Eu, săptămâna trecută, am avut o ședință a Biroului Politic Local, unde ne-am exprimat foarte clar poziția. Am spus foarte apăsat că nu sunt pentru această alianță. Noi, și în urma consultării cu colegii mei din Biroul Politic Local, am ajuns la concluzia, cu toții, că nu ne vom schimba. (..) Nu vom îndeplini acest vis al Partidului Social-Democrat de a avea majoritate totală în Consiliul Local și așa este sănătos și salubru pentru buzoieni, este o chestiune de democrație, până la urmă. Noi ne vom urma drumul pe care am plecat, acela de a participa la construcție și de a nu demola, vom vota proiectele în care credem. Și vom vota împotrivă sau ne vom abține, așa cum a fost și în cazul referendumului de la Buzău, de fiecare dată când vom considera că e ceva nepotrivit”.

Precauți în declarații, ca să nu producă situații ireparabile, cei doi politicieni au lăsat să se înțeleagă că nu va curge lapte și miere, dar nici nu își vor trăda alegătorii. În dialog, liderul interimar al social-democraților a vorbit și despre unele ”reparații” pe care le așteaptă după ce au fost în opoziție.           

Că în Consiliul Local Municipal Buzău nu va fi o concordie generală odată cu noile alianțe a anunțat și deputatul USR, Emanuel Ungureanu, care a precizat că Irinel Cârstea, reprezentantul partidului în CLM va continua să facă opoziție atunci când vor fi semne de întrebare asupra proiectelor PSD:               

„Din punctul de vedere al buzoienilor, o alianță PSD-PNL ar trebui să fie foarte bună, dacă ajung bani pentru buzoieni. Eu o să fiu primul care o să votez orice proiect, chiar dacă este inițiat de un pesedist sau de un penelist. Nu mă interesează absolut deloc cine guvernează până la urmă, atâta timp cât buzoienii câștigă din asta. Irinel Cîrstea, este cel mai critic împotriva nesăbuinței domnului Toma care cheltuie de foarte multe ori bani pe lucruri sclipitoare, dar fără eficiență pentru comunitate. Avem acolo un filtru lucid în persoana dânsului, iar el va face opoziție când va fi cazul.”

În altă ordine de idei, odată cu încheierea alianței și cu intrarea la guvernare a PSD, social democrații își vor cere, în mod cert, partea leului. Cel mai probabil, pesediștii vor revendica și posturi cheie din județe, după caz funcții de prefect, subprefect ori de directori de deconcentrate, acolo unde va fi posibil. 

„E greu să cred că se ajunge atât de repede și până acolo, dar anumite lucruri pe care noi le considerăm reparatorii vor trebui discutate cu domnul Avrămescu și cu domnul Pufu, dacă vom face această alianță. Nu o să dau exemple concrete acum, dar luarea guvernării de către colegii noștri de pe strada cealaltă, ca să zic așa, a dus la niște măsuri în zona anumitor servicii (n.r. deconcentrate) care, pentru noi, au părut abuzive la acel moment și o să le comunicăm și o să le negociem.” a punctat Romașcanu.

În replică, liberalul Vlad Pufu a afirmat că perioada următoare va fi una a reașezărilor, dar că, cel mai important, va fi ca discuțiile să se poarte pe cele mai presante probleme ale momentului.

„Dacă lucrurile decurg normal la București și se semnează această alianță, este normal ca discuțiile să fie în funcție de un anume algoritm, și în plan local, pe funcțiile politice. Nu știu la ce deconcentrate se referă domnul Romșacanu, pentru că la deconcentrate noi suntem la guvernare de atâta timp și nu am făcut modificări, pentru că foarte mulți dintre directorii de acolo sunt cu concurs și sunt anumite proceduri. Deci, nu despre asta este vorba…. probabil la nivelul Prefecturii, subprefect, prefect și poate îmi scapă mie acum alte funcții. Dar, trebuie să înțelegem că această alianță este una mânată de nevoia realității, că trebuie să trecem peste toate orgoliile. Și noi, și dânșii, atât electoratul nostru, cât și electoratul dânșilor, să înțelegem că nu mai avem timp de certuri”, a conchis senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu