Actualitate

Specialiștii anunță secetă pedologică extremă în Sud-Estul țării

Temperaturile crescute și iarna atipică, slabă în precipitații, au făcut ca seceta pedologică să se adâncească. Cel puțin așa reiese din situația agrometeorologică, ce arată că zona de Sud-Est a României e cea mai afectată. Iar în continuare aici vor fi precipitații slabe, deși în mare parte din țară va ninge și va ploua. Veștile nu sunt deloc bune nici pentru perioada următoare. Dacă în mare parte din țară plouă sau ninge, existând inclusiv avertizări cod roșu de precipitații abundente, în Sud-Estul țării va fi în continuare vreme de primăvară.

Potrivit directorului general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, în zona de Sud-Est a țării nu vor fi precipitații cel puțin până la sfârșitul lunii ianuarie.

”De la începutul anului agricol curent, 1 septembrie 2022, valorile de precipitații au fost deficitare în toată perioada în areale din partea de sud-est a țării, în special sudul Moldovei, Bărăgan, Dobrogea. Vorbim în medie pentru întreaga perioadă de o cantitate de numai 100 de litri pe metrul pătrat, adică aproximativ 25 le litri pe metrul pătrat lunar. Seceta pedologică în această zonă este, la această oră, extremă.

Anticipăm menținerea și intensificarea fenomenului de secetă în această parte a țării, luând în considerare faptul că după acest episod de ploi ce fac obiectul avertizării curente, pentru zona de sud-est a țării precipitațiile rămân deficitare și acesta pare să fie semnalul până cel puțin la sfârșitul lunii ianuarie”, a declarat meteorologul Elena Mateescu.